03:46  Τετάρτη, 8  Μαϊου  2024 
elendetr

H Προκλητική Σπατάλη των Τροφίμων.

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 09:50
Διαβάστηκε 645 φορές
H Προκλητική Σπατάλη των Τροφίμων. A Roman Feast by Roberto Bompiani, 1875–1899.

Η ποσότητα των τροφίμων που αν και μπορούμε να τα καταναλώσουμε, τα πετάμε στα σκουπίδια είναι εξωπραγματική αφού κάθε Ευρωπαίος πολίτης στέλνει στη χωματερή κάθε χρόνο 180 κιλά! Η αξία των τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια υπολογίζεται σε, περίπου, 143 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που 76 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παγκοσμίως τα στοιχεία του FAO (Food and Agriculture Organization δείχνουν ότι 1,3 δισ. τόνοι τροφίμων πηγαίνουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια. Κι αυτό, όταν σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 821 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα σε περιοχές της Αφρικής και της Νότιος Αμερικής.

Το σύντομο video που επισυνάπτεται δίνει κάποιες ιδέες για δράση:

Σύμφωνα με έρευνα του WWF (World Wildlife Fund) Ελλάς που έγινε το 2018, η σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα εντοπίζεται κυρίως στα φρούτα (24,9%), στο μαγειρεμένο φαγητό (24,5%), στα λαχανικά (14,9%), στο ψωμί (13,6%) και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (11,3%). Αυτό σημαίνει ότι κάθε Έλληνας και Ελληνίδα πετάει κάθε χρόνο: 7,4 κιλά φρούτων, 7,3 κιλά μαγειρεμένου φαγητού (εκ των οποίων 1,8 κιλά φαγητού το οποίο περιέχει κρέας ή ψάρι), 4,4 κιλά λαχανικών, 4,1 κιλά ψωμιού, 3,4 κιλά γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το θέμα της σπατάλης τροφίμων συνδέεται άμεσα και με την κλιματική αλλαγή και την κατασπατάληση των πόρων του πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα: Το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου οφείλονται παγκοσμίως στον τομέα της παραγωγής τροφίμων. Κατά 25% θα μειώνονταν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, εάν μειώναμε κατά 50% τα τρόφιμα που πηγαίνουν στα σκουπίδια. Το 70% έως 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης προέρχεται από την επέκταση των γεωργικών εκτάσεων. 

Με μια άλλη ανάγνωση των στοιχείων και με την προϋπόθεση ότι αυτά είναι πραγματικά, οι άνθρωποι παράγουν τρόφιμα για πάνω από 9,7 δισεκατομμύρια άτομα (Elementa: Science of the Anthropocene - University of California), απορρίπτουν περί το 1/3 από αυτά και ταυτόχρονα αφήνουν ένα ποσοστό περί το 10,5% του παγκόσμιου πληθυσμού να πεινάει.

Σε μια επιστολή του ο αντιναζιστής συγγραφέας Heinrich Böll (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1972), που είχε ζήσει την πείνα και τις στερήσεις στα μέτωπα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και τη μεταπολεμική Γερμανία, διαμαρτύρονταν σ' έναν από τους γιούς του, τον Rene, όταν τον είδε να πετάει στα σκουπίδια φαγητό και ιδιαίτερα ψωμί. („Er brauchte Brot, Benzin und Zigaretten“, Gewerkschaft Erziehung und Wissenschaft, Bremen, 16.12.2017)

Πηγές:BBC, University of California,UN, WWF, OXFAM.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αναζητώντας τη Γαλήνη το νερό με το φεγγάρι »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis