04:10  Σάββατο, 27  Απριλίου  2024 
elendetr

Βιβλιοφιλία & Μακροζωία

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 02:49
Διαβάστηκε 664 φορές
Βιβλιοφιλία & Μακροζωία Eero Jarnefelt, “Portrait of Arvid Jarnefelt”, Finland, 1888.

In omnibus requiem quasivi,

et nusquam inveni nisi in angulo cum libro1.

Thomas a Kempis, 1380-1471.

Όσα περισσότερα βιβλία διαβάζεις, τόσο περισσότερο ζεις, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ της ανάγνωσης βιβλίων και της αυξημένης μακροζωίας, που έδειξε ότι οι βιβλιοφάγοι μπορεί να έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν διαβάζουν βιβλία. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που περιελάμβαναν 3.635 άτομα που συμμετείχαν σε μια εκτεταμένη μελέτη για την υγεία και απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την ανάγνωση.

Τα δεδομένα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: άτομα που διαβάζουν βιβλία έως τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα, άτομα που διαβάζουν περισσότερες από τρεισήμισι ώρες και άτομα που δεν διαβάζουν καθόλου βιβλία.

Η πλειονότητα των αναγνωστών βιβλίων αποδείχτηκε ότι ήταν μορφωμένοι, κυρίως γυναίκες και με υψηλότερα εισοδήματα, από τους άλλους. Οι ερευνητές έλεγξαν επίσης και άλλους παράγοντες, όπως η καταγωγή, η ηλικία, η ψυχολογική κατάσταση, οι τρόποι διασκέδασης, η υγεία και η οικογενειακή κατάσταση. Στο τέλος, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι αναγνώστες βιβλίων που αφιερώνουν χρόνο έως 3,5 ώρες την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 12 ετών, ενώ σ' εκείνους που διάβαζαν περισσότερο από ένα τρίωρο οι πιθανότητες θανάτου περιορίζονταν κατά 23%. Και παρόλο που η έκθεση δεν διέκρινε τη διαφορά μεταξύ της ανάγνωσης φυσικών αντιγράφων βιβλίων και της χρήσης ψηφιακών αντιγράφων, διαπίστωσε ότι όσοι διάβαζαν βιβλία γενικά ζούσαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν διαβάζουν.

Επιπλέον, οι ειδικοί βρήκαν μια παρόμοια σχέση με τη μακροζωία μεταξύ των ανθρώπων που διαβάζουν περιοδικά και εφημερίδες, αλλά το ποσοστό ήταν μικρότερο. Ο καθηγητής επιδημιολογίας Becca Levy, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης στο Yale, ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες που ανέφεραν μόλις μισή ώρα την ημέρα ανάγνωσης βιβλίων έδειξαν να έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης σε σχέση με τους άλλους. Tο πλεονέκτημα της επιβίωσης παρέμεινε και μετά την προσαρμογή των ευρημάτων σε σχέση με τον πλούτο, την εκπαίδευση, τη γνωστική ικανότητα και πολλές άλλες μεταβλητές, δήλωσε ο Levy.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science & Medicine, δεν απέδειξε σχέση αιτίου-αποτελέσματος, φανέρωσε όμως μια σχέση. Πολλές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανότητα ανάγνωσης μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές της ζωής ενός ατόμου, από τις οικογενειακές συνθήκες έως την οικονομική ευημερία και την ψυχική υγεία. Το 2008, μια μελέτη που διεξήχθη από την Prison Reform Trust έδειξε ότι το 48% των κρατουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ένα επίπεδο ανάγνωσης κάτω από το Επίπεδο 1, υποδηλώνοντας τη σχέση μεταξύ αναλφαβητισμού και εγκληματικότητας. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι τα παιδιά με πρόσβαση σε βιβλία ήταν σε θέση να προβλέψουν υψηλότερα εισοδήματα όταν μεγαλώσουν από τα παιδιά που είχαν λίγη ή καθόλου πρόσβαση σε βιβλία. Ο Guglielmo Wiber, συγγραφέας της προηγούμενης μελέτης, λέει ότι τα οφέλη για τα παιδιά σε οικογένειες με λιγότερα βιβλία ήταν πολύ χαμηλότερα από τα παιδιά που είχαν περισσότερη πρόσβαση σε βιβλία. Υπ' αυτήν την έννοια, ισχυριζόμαστε ότι τα βιβλία - όπως τα διαμάντια - είναι για πάντα", υποστήριξε ο Wiber. 

Στην προσεγμένη διατροφή και την ήπια τακτική σωματική άσκηση προστίθεται η ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών στην προσπάθεια για ποιοτική μακροζωία. Σ' ένα αφιέρωμα της αμερικανικής ιστοσελίδας ειδήσεων Reddit , για τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία της μαρτυρικής Βαγδάτης ο δημοσιογράφος είχε ρωτήσει τους βιβλιοπώλες γιατί τα βράδυα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων δεν ασφάλιζαν τα βιβλία στους πάγκους που βρισκόταν στα πεζοδρόμια. Η απάντησή τους ήταν απίστευτα αφοπλιστική: όσοι διαβάζουν δεν κλέβουν και  οι κλέφτες δεν διαβάζουν2.  

Παραπομπή:

1. Έψαξα παντού τη γαλήνη και δεν τη βρήκα πουθενά, παρά σε μια γωνιά μ’ ένα βιβλίο. Θωμάς ο εκ Κέμπης. 

2.In Iraq, in the book market, books remain in the street at night because Iraqis say: the reader does not steal and the thief does not read. Reddit, 27 April 2017.

bookstores

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καταγώγια της Σκέψης Τέλος στα Διλήμματα »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis