07:49  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Onon ο Ακατάβλητος

Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 21:17
Διαβάστηκε 1591 φορές

Onon migrationΖωή είναι αυτό που συμβαίνει,

ενώ είμαστε απασχολημένοι με άλλα πράγματα.

Τζων Λένον.

Διανύοντας μια απόσταση 12.000 χιλιομέτρων, ο Onon, ένας κούκος σαν τον εικονιζόμενο, έφτασε σήμερα, 27 Μαΐου 2020 στις 15, 30΄τοπική ώρα, στον προορισμό του στο Σταθμό Khurkh Bird Banding στη βόρεια Μογγολία. Το προσωπικό του Mongolia Cuckoo Project, στο οποίο συμμετέχουν επιστημονικές ομάδες των οργανισμών Birding Beijing, the British Trust for Ornithology (BTO) και Wildlife Science and Conservation Center of Mongolia έμειναν κατάπληκτοι. Μια πτήση αυτού του μήκους πάνω από 16 χώρες καταγράφηκε για πρώτη φορά.

Το ταξίδι είχε αρχίσει στις 8 Ιουνίου του 2019 από τη Μογγολία. Σε πέντε άτομα του είδους είχαν προσαρμοστεί δορυφορικοί πομποί για να καταγράψουν τη διαδρομή μέχρι στις περιοχές της Ζάμπια, στα βόρεια της Νότιας Αφρικής, όπου θα διαχείμαζαν. Μόνο ο Onon κατάφερε να επιστρέψει στη βάση του. Εκεί θα παραμείνει περίπου τρείς μήνες για να ζευγαρώσει με όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά άτομα. Αυτό απαιτεί ο τρόπος της ζωής τους για τη διαιώνιση του είδους. Μετά η περιπέτεια του ταξιδιού θα ξαναρχίσει. Ο ατέλειωτος δρόμος θα τον καλέσει. Αυτός θ' ακολουθήσει τη φύση του.

Σε αντίθεση μ' εμάς τους ανθρώπους δεν θα πάει κόντρα σε μια εξέλιξη 90 εκατομμυρίων ετών που τον δημιούργησαν και τον έφεραν ως εδώ. Η δυστυχία που προκάλεσαν οι συλλογικές ανθρώπινες αποτυχίες δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της υπερφίαλης απαίτησης του πολιτισμού είτε να εκβιάσει την εξέλιξη, είτε να ανακόψει τη συνέχειά της. Σε αντίθεση με άλλα έμβια που τα θεωρούμε κατώτερα  και πολιτισμούς που τους χαρακτηρίζουμε πρωτόγονους, επιδιώκουμε τη μάταιη και εφήμερη κυριαρχία. Όχι την ενσωμάτωση.Τόσο στο φυσικό, όσο και στο κοινωνικό περιβάλλον. Λέω τη μάταιη και προσωρινή γιατί τώρα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε για μια ακόμη φορά την επαλήθευση της προαναγγελίας του Louis Pasteur: “Messieurs, c'est les microbes qui auront le dernier mot” (Κύριοι την τελευταία λέξη θα την έχουν τα μικρόβια).

Η καταγραφή της πτήσης από τη Μογγολία στη Ζάμπια και πίσω, έδειξε ένα συνολικό μήκος διαδρομής 26.000 χιλιομέτρων. Απίστευτη αντοχή, ακλόνητος προσανατολισμός, ακατάβλητο ένστικο επιβίωσης. Ειδικά αν συνεκτιμηθεί ότι η διαδρομή κατά ένα μέρος περιλαμβάνει και πτήση πάνω από ένα τμήμα του Ινδικού Ωκεανού.

Κι όλο αυτό από ένα πλάσμα βάρους 110-150 γραμμαρίων, μήκους 33-35 εκατοστών, που ζει από 6 έως 7 χρόνια και είναι γνωστό για τον παρασιτισμό του. Οι διαστάσεις όμως δεν πρέπει να ξεγελούν. Όταν ο Cuculus canorus (Κόκκυξ ο ωδικός) ανοίγει τα φτερά του φτάνει τα 55 έως 60 εκατοστά. Τα προηγούμενα τον επιτρέπουν να διανύει αποστάσεις μέχρι και 4.000 χιλιόμετρα non-stop, σε ύψη από 1,500 έως και πάνω από τα 3,000 μέτρα. Όπως όλα τα πτηνά έχει εξαιρετικά αναπτυγμένες την ακοή και την όραση. Έχει πέντε φορές μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα και οπτική ισχύ από τον άνθρωπο. Επειδή το άνοιγμα της κόρης των ματιών τους είναι μεγάλο όλα φαντάζουν φωτεινότερα. Τα μάτια τους βρίσκονται πλάγια στο κεφάλι τους. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν μια τόσο ευρεία γωνία ορατότητας που φτάνει έως και τις 300 μοίρες. Ο κούκος μοιάζει με τα γεράκια. Είναι περίπου όσο ένα σαΐνι και στο πέταγμά του θυμίζει ξεφτέρι.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Land Grab Ο Εκτροχιασμός »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis