13:32  Σάββατο, 20  Απριλίου  2024 
elendetr

Νοσταλγία

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 20:32
Διαβάστηκε 4444 φορές

“Peace is impossible, war is improbable”

Raymond Aron, 1905-1983.

Μετά την προσέγγιση Trump- Kim και την αποτυχία της Συνάντησης των G7 στον Καναδά μια ιδιότυπη ψυχροπολεμική νοσταλγία έρχεται να προστεθεί στον σκεπτικισμό και στην αμηχανία του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Το κυρίαρχο ερώτημα που συμπυκνώνει την αγωνία των ημερών διατυπώνεται στην πρόταση: ποιος θα σώσει τη Δύση;

Η τάση για αναπόληση φυσικά και δεν δημιουργείται από κάποια αόριστη ρομαντική διάθεση, αλλά από τη σαφή γνώση ότι το κενό που αφήνουν οι Αμερικανοί στην Ευρώπη δεν μπορεί να το καλύψει η Γερμανία και ακόμη ότι οι συνθήκες ευνοούν την περαιτέρω διείσδυση κυρίως της Κίνας1, αλλά και της Ρωσίας. Ο βαθμός της σημερινής κατήφειας θα μπορούσε να εκτιμηθεί αν έπαιρνε κάποιος υπ’ όψη του τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού των Εξωτερικών Heiko Maas μετά την απόφαση των Αμερικανών να αποδεσμευτούν από την ιρανική συμφωνία, ο οποίος υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει τη δυναμική να προκαλέσει ρήγματα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

 

Ο Donald Trump, υλοποιώντας μια προς μια τις προεκλογικές του δεσμεύσεις στην εξωτερική πολιτική, ακυρώνει τις παραμέτρους που συνιστούσαν την άνετη κανονικότητα ενός τακτοποιημένου κόσμου για τη δυτική κυρίως Ευρώπη. O Joschka Fischer δήλωνε πρόσφατα ότι στο μεταξύ η κατάσταση είναι χειρότερη απο ότι άφηναν να εννοηθεί οι δηλώσεις της Angela Merkel, όταν υποστήριζε ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βασίζονται στους Αμερικανούς και θα έπρεπε να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Και βέβαια δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι που ανησυχούν. Σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες του Foreign Policy η παραδρομή της σημερινής αμερικανικής ηγεσίας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, εκτός του ότι αναλώνεται σε ανούσιες εσωτερικές διχογνωμίες, εστιάζει στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, που ως οικονομίες κατατάσσονται παγκοσμίως στη 12η, 29η και 113η θέση, όταν η Κίνα εργάζεται μεθοδικά να εδραιωθεί ως πρώτη οικονομική δύναμη. Ο Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Joseph Dunford ήταν σαφέστερος όταν το 2015, προειδοποιώντας το Κογκρέσο, περιέγραφε την Κίνα ως την αμεσότερη και μεγαλύτερη απειλή για το αμερικανικό έθνος.

Στο μεταξύ το Μέσο Βασίλειο αποτελεί ήδη τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο για 92 χώρες του πλανήτη, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πρώτων υλών, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιακής και αιολικής ενέργειας και η μεγαλύτερη αγορά για τον κλάδο του αυτοκινήτου. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν 130 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη χώρα και η μεσαία τάξη της των 300 εκατομμυρίων, δηλαδή περίπου όσο το σύνολο των κατοίκων των ΗΠΑ, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί στα 500 εκατομμύρια, φτάνοντας το σύνολο των κατοίκων της ΕΕ, ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό. Εκτός αυτών και οι αμοιβές των βιομηχανικών εργατών της Κίνας για πενθήμερη οκτάωρη εργασία συγκλίνουν πλέον προς εκείνες που καταβάλλονται σε ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η δυναμική που αποκαλύπτουν τα μεγέθη αυτά, η αναμφισβήτητη κινεζική επιρροή στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, σε συνδυασμό με τη σκληρή στάση2 που είναι αποφασισμένη να κρατήσει η κινεζική ηγεσία έναντι των ΗΠΑ στην περίπτωση της έναρξης εμπορικού πολέμου, σίγουρα επέδρασαν στην αμερικανική απόφαση για υπαναχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως μάλιστα εκτιμούσε ο The Economist οι διπλωματικές κινήσεις του Donald Trump θα συντομέψουν το χρόνο που η Κίνα θα αποφασίσει να εξοφλεί τους λογαριασμούς σε γουάν. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά ας αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με την εικόνα που επισυνάπτεται. narukawa map

Πρόκειται για τον βραβευμένο χάρτη του Ιάπωνα Hajime Narukawa που σύμφωνα με ομάδα δημοσιογράφων του Der Spiegel κατέχει περίοπτη θέση στη Γαλάζια Αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας και επιβάλλεται με τις διαστάσεις του. Σύμφωνα με τον The Independent αποτελεί το πιο αξιόπιστο δείγμα του είδους. Ο χάρτης, αν και διατηρεί τη μάλλον αποικιοκρατική άποψη για τον κόσμο, όπου το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται πάνω και το νότιο κάτω, αποδίδει ακριβέστερα τις γεωγραφικές διαστάσεις των χωρών της υφηλίου.

Παραπομπές:

1 Ο πολιτικός αντίκτυπος της οικονομικής διείσδυσης άρχισε να αποκαλύπτεται και να συνειδητοποιείται το αργότερο από το καλοκαίρι του 2017. Τον Ιούνιο η Ελλάδα ασκώντας veto εμπόδισε την κατάθεση πρότασης της ΕΕ στον ΟΗΕ που αποσκοπούσε στην καταδίκη της Κίνας για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ίδια κατεύθυνση είχε προηγηθεί η συντονισμένη στάση της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που απέτρεψαν την καταδίκη της δράσης της χώρας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Αντιφατικές υπήρξαν και οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών ηγεσιών μετά την απόπειρα κατά του Ρώσου διπλού πράκτορα Sergej Skripal, όπως και στην περίπτωση, κυρίως αυτή, του αγωγού Nord Stream 2. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημαντικό από ενεργειακή άποψη έργο θεωρείται βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί. Κι αυτό παρά τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσπάθησε να θέσει τον αγωγό υπό τη δικαιοδοσία της και παρά τις διαμαρτυρίες της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, οι οποίες, και επειδή παρακάμπτονται, ανησυχούν για την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στην ΕΕ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε τονίσει ότι πρόκειται για έργο αμιγώς οικονομικής σημασίας, απορρίπτοντας οποιουσδήποτε λόγους πολιτικής παρέμβασης. Ωστόσο λόγω των διαμαρτυριών ζήτησε κάποιες εγγυήσεις από τη Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία.

2 Ο αντιπρόεδρος του The Center for China and Globalization (CCG) Victor Gao δήλωνε : Η κυβέρνηση του Donald Trump ποδοπατάει του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Κίνα πλέον θα ανταποδίδει ισοδύναμα και με το ίδιο νόμισμα. Οι Αμερικάνοι δεν είναι πλέον οι κυρίαρχοι της παγκόσμιας οικονομίας και εμείς, τα υπόλοιπα κράτη, δεν είμαστε σκλάβοι και υπηρέτες των ΗΠΑ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αηδία Rescuing Donald »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis