03:10  Σάββατο, 20  Απριλίου  2024 
elendetr

Καθεστωτικά Υβρίδια vs Μεταλλαγμένος Προοδευτισμός

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014 15:28
Διαβάστηκε 8616 φορές

Αποδίδω την παροιμιώδη ανθεκτικότητα του πολιτικού σκέλους του ελληνικού εξουσιαστικού συμπλέγματος, κατά κύριο λόγο, στην υβριδική του υπόσταση. Το υβρίδιο, στην περίπτωσή μας η συγκυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων, τα οποία όμως εκφράζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο. Φαινομενικά, ως πολιτική πρακτική, κόπτονται για τις αξίες του δημοκρατικού φιλελευθερισμού. Έχουν όμως υιοθετήσει τον αμείλικτο τρόπο λειτουργίας των δεινοσαύρων του σοβιετικού συστήματος: πρώτα πεθαίνει το σύστημα και μετά οι δεινόσαυροι. Από την άλλη πλευρά αποδίδω τη χρόνια αποτελμάτωση του εντόπιου προοδευτισμού, επίσης κατά ένα μεγάλο μέρος, στην απροθυμία του να μεταλλαγεί. Οι μεταλλάξεις των οργανισμών υπόκεινται και στις επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αναφέρομαι στην αριστερά η οποία αποπειράται να ερμηνεύσει την πραγματικότητα κυρίως λογικά. Αν ισχύει αυτό, τότε εγκλωβίζει τον πολιτικό της ορίζοντα στα γεγονότα, τα οποία μοιραία ακολουθεί. Αυτό εκτός από περιοριστικό είναι και απατηλό. Νομίζω ότι απουσιάζει η φαντασία. Ως φαντασία ορίζεται η κίνηση της ψυχής μεταξύ αίσθησης και νόησης (Αριστοτέλης, Περί Ψυχής, 111). Και για να το πω πιο ποιητικά, μια και αναφέρομαι στον προοδευτικό χώρο, φαντασία είναι ο μετεωρισμός της ψυχής ανάμεσα στο αισθητό και υπεραισθητό.

 Η άλλη πλευρά, η δεξιά αντίδραση και οι alternative παραφυάδες της, ως κυρίαρχη του παιχνιδιού έχει απομυθοποιήσει τα πάντα, συνοψίζοντάς τα στην απλή εξυπηρέτηση των πιο ωμών συμφερόντων των εγχώριων και εξωχώριων γυπών. Χρησιμοποιεί μάλιστα και τη γνωστή κινδυνολογική ρητορεία ‘περί πολιτική σταθερότης’, απειλώντας τους αδιάφορους ‘νοικοκυραίους’ με την κόλαση, αν αφρόνως επιμείνουν να πριμοδοτούν την αντιπολίτευση. Οι ‘νοικοκυραίοι’ αδιαφορώντας για τις αγωνίες τους, απλά και κυνικά πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα την υποκρισία των θεσμικών τους προτύπων. Δηλαδή δεν πληρώνουν, αν δεχτούμε ότι θα μπορούσαν. Τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου δίνουν ένα μέγεθος 70 δις ευρώ ανείσπρακτων φόρων, με το σκεπτικό: ‘ορίστε, εμείς προσπαθούμε, αλλά οι αγνώμονες πολίτες δεν στηρίζουν και ο ανίκανος φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί. Άλλωστε η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα, όπως είχε επισημάνει και ο έγκριτος γαπ’. Η διαπόμπευση της χώρας στην απόπειρά της να συνεχίσει την ‘θριαμβευτική έξοδό’ της στις αγορές, μάλλον οφείλεται σε παρεξήγηση ή συνωμοτικό ξένο δάκτυλο. Ένας από τους βασικότερους δείκτες πολιτισμού μιας πολιτείας είναι η συμπεριφορά της έναντι των αδυνάμων. Οι εγγυήσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο των χρεοκοπημένων μηχανισμών αναδιανομής χρέους, που καταχρηστικά ονομάζονται ‘ελληνικές τράπεζες’, ύψους 9 δις ευρώ, τη στιγμή που φορολογούνται 1,3 εκ άνεργοι, ήταν η θρυαλλίδα, που προκάλεσε το διασυρμό. Ήταν ένα γεγονός που ξεπέρασε ακόμη και τις ανοχές των προστατών του τραγελαφικού θεάτρου σκιών, που επίσης καταχρηστικά, ονομάζεται (συν)κυβέρνηση. (Σκυλο)μετανιωμένοι οι μέντορές τους (ηγεσία ε.ε.) ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία να τους αποπέμψουν: εκτός του ότι η αναξιοπιστία τους αντανακλάται και στους ίδιους, αποτόλμησαν να τους εμπαίξουν διεθνώς κιόλας. Μεταξύ των άλλων αδυναμιών της ένωσης, το άδειασμά της χώρας από τις αγορές συνέβαλε και στην εκτίναξη του δολαρίου στα υψηλότερα εδώ και πολύ καιρό, με την ανάλογη φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη. Πολλά και διάφορα μπορεί να πει κανείς για τα κατορθώματά τους, αλλά σταματάω εδώ. Σκέφτομαι μια αποστροφή του Χορού από τη Μήδεια του Ευριπίδη: ‘και τι είναι λάθος, αν δεν το αναγνωρίζει αυτός που το κάνει’.

Η αριστερά θα κληθεί, νωρίτερα ή αργότερα, να συνεχίσει. Ο δρόμος της θα έχει επιμελώς ναρκοθετηθεί, ώστε η προσπάθεια είτε να εκφυλιστεί σε σύντομη περιπέτεια, είτε να μονοδρομηθεί σ’ έναν εναλλακτικό τρόπο εξυπηρέτησης των ίδιων κυρίως κατεστημένων ομάδων. Αυτό κάνει την ανάγκη της φαντασίας για μια αξιόπιστη διακυβέρνηση επιτακτική. Εννοείται ότι δεν αναφέρομαι σε αερολογίες, όπως ‘ η φαντασία στην εξουσία’. Μιλάω για τη φαντασία που αξιοποιεί πρακτικά την αντίληψη, μετουσιώνοντάς την σε έργο. Όταν πριν μια δεκαετία η Γερμανία ήταν ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, ο τότε Καγκελάριος Schroeder, τοποθέτησε δίπλα στον αρμόδιο Υπουργό του, τον κ Hartz, Προσωπάρχη της VW, για να βρεί σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς φορείς τις ενδεδειγμένες προσαρμογές στα εργασιακά και ασφαλιστικά, ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τότε ισχύουν μέχρι σήμερα και συνέβαλαν σημαντικά στην ανάκαμψη της χώρας. Καταλήγω λέγοντας ότι η ιστορία δεν γράφεται με ενδοιασμούς και ξόρκια. Ο αυθορμητισμός του λαού, που αναζωογόνησε τον αριστερό χώρο, θα αδικηθεί αν τον χειριστούν με όρους Λέσχης. Είναι ευκαιρία για τη μετάλλαξη, που μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη σημερινή απήχηση. Η πορεία προς το λαό πρέπει να είναι κυρίως έντιμη, χωρίς ‘μίσος για τους ψευδομένους’ αλλά και χωρίς να μετατρέπεται σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σπουδαιογέλοιοι & Σπουδάρχες The party is over. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis