18:39  Σάββατο, 20  Απριλίου  2024 
elendetr

US Capitol Attack - A Click Away from Democracy.

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 10:16
Διαβάστηκε 1022 φορές
US Capitol Attack - A Click Away from Democracy. By Win McNamee/Getty Images.

Οι δραματικές εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύσουσα δεν είναι εκπληκτικές. Σε μια συνέντευξή στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στις 13 Ιουνίου 2020 ο Nuriel Roubini προειδοποιούσε επίμονα, και ήταν τόσο σίγουρος που χρησιμοποιούσε μάλιστα το επικίνδυνο ρήμα προφητεύω, ότι: εάν ο Donald Trump δεν ηττηθεί με μεγάλη διαφορά δεν θα εγκαταλήψει την Washington. Θα συμπεριφερθεί σαν δικτάτορας μιας Μπανανίας, ρίχνοντας το φταίξιμο στους Κινέζους, στους Ρώσους, στους μαύρους ή στους μετανάστες. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Και δεν θα ζητήσει επανακαταμέτρηση, ούτε και θα προσφύγει στη δικαιοσύνη. Θα κινητοποιήσει τους οπαδούς του. Άλλωστε κυκλοφορούν αρκετοί οπλισμένοι λευκοί φασίστες. 

Αυτό που σίγουρα είναι εκπληκτικά αποκαρδιωτικό και απομυθοποιεί για άλλη μια φορά την αίγλη της αμερικανικής υπερδύναμης είναι το γεγονός του πως μια χώρα που δαπανά ετησίως περί τα 716 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα της και διαθέτει έναν απροδιόριστο αριθμό φανερών και μυστικών υπηρεσιών καταρρέει σαν χάρτινος πύργος και μάλιστα στον πυρήνα του από την επίθεση μερικών εκατοντάδων άοπλων φανατικών. Θα ήταν η απόλυτη φαρσοκωμωδία, αν δεν υπήρχαν οι τουλάχιστον  τέσσερις ή πέντε νεκροί. Για μια χώρα που η οικονομία της πριν την κρίση έφτανε μετά βίας στο 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το εμπόριο της μόλις στο 11%, αλλά το 50% των συναλλαγών παγκοσμίως διενεργούνται στο νόμισμά της αυτές οι εξελίξεις είναι ολέθριες· πολύ ολέθριες.

Μια μακριά σειρά γεγονότων επιβεβαίωσαν την αποστροφή του Mao Zedong προς την αμερικανίδα δημοσιοφράφο Anna Louise Strong ήδη από το 1946, την οποία επανέλαβε και το 1956, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ: In appearance it is very powerful but in reality it is nothing to be afraid of; it is a paper tiger. Outwardly a tiger, it is made of paper, unable to withstand the wind and the rain. I believe that it is nothing but a paper tiger. (Στην εμφάνιση είναι πολύ ισχυρή, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα για να φοβηθείτε. Είναι μια χάρτινη τίγρη. Εξωτερικά μια τίγρη, αλλά κατασκευασμένη από χαρτί, ανίκανη να αντέξει στον άνεμο και στη βροχή. Πιστεύω πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια χάρτινη τίγρη) Τα χτεσινά γεγονότα και όσα ενδεχομένως ακολουθήσουν τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα είναι τα χειρότερα.  

Ο 78-χρονος εκλεγείς Joe Biden θα έχει πολλά να κάνει και ακόμα περισσότερα να διορθώσει. Αλλά οι φίλοι Αμερικανοί πολίτες δεν χρειάζεται να απελπίζονται. Όταν ο ακόμη και σήμερα δημοφιλέστερος μεταπολεμικός Γερμανός Καγκελάριος, Konrad Adenauer, που η Βουλή τον είχε εκλεξεί στη θέση με μόλις μια ψήφο διαφορά, ξεκινούσε το γερμανικό Wirtschaftswunder (Οικονομικό Θαύμα, Miracle on the Rhine) το 1949 ήταν 73 ετών. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τα 87 του και βουλευτής έως τα 91 του. Πριν από αυτό μάλιστα, το 1945 και αφού αρχικά οι Αμερικανοί τον είχαν αποκαταστήσει στη θέση του, από την οποία τον είχαν απομακρύνει οι ναζί το 1933, οι Βρετανοί τον απάλλαξαν από τα καθήκοντά του ως Δημάρχου της Κολωνίας, αξιολογώντας τον ως ανίκανο.  

Παρακολουθήστε ένα περιληπτικό video των θλιβερών γεγονότων:

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis