15:10  Πέμπτη, 18  Απριλίου  2024 
elendetr

Νέο-Οθωμανικές Φιλοδοξίες

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 20:15
Διαβάστηκε 1036 φορές
Νέο-Οθωμανικές Φιλοδοξίες Ο επίμαχος χάρτης της Stratfor.

Κύριε, σώσε μας από τον διάβολο, τον Τούρκο και τον κομήτη1.

Ουγγρική προσευχή του 15ου αιώνα.

Ο τουρκικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός TGRT Haber δημοσίευσε πρόσφατα έναν χάρτη που δείχνει τις χώρες στις οποίες η γειτονική χώρα θα ασκεί καθοριστική επιρροή το 2050. Σε αυτόν περιλαμβάνονται η Ελλάδα, ο Καύκασος, η Νότια Ρωσία, η Μέση Ανατολή μέχρι και τον Περσικό Κόλπο, καθώς και τμήμα της Βόρειας Αφρικής, και ειδικότερα η Λιβύη και η Αίγυπτος.

Ο χάρτης αυτός, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008, και θεωρήθηκε και τότε υπερβολικά φιλόδοξος, αντικατοπτρίζει τις νέο-οθωμανικές μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες της γείτονος.

Η αναμετάδοση της είδησης προκάλεσε τους επικριτικούς σχολιασμούς των ρωσικών ΜΜΕ, όσο και σημαντικής μερίδας Ρώσων πολιτικών. Ωστόσο ο Αλεξάντρ Σέριν, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμα (Ρωσική Βουλή) κάλεσε το Κρεμλίνο να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτούς τους σχεδιασμούς. Με δεδομένη, όπως τόνισε, την αυτοπεποίθηση των τουρκικών αρχών μετά την επιτυχή εμπλοκή τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία πιστεύει απόλυτα στη δύναμή της και τώρα δηλώνει ανοικτά προς ποια κατεύθυνση θα βαδίσει στη συνέχεια.

Ο χάρτης είναι μια έμπνευση της δεξαμενής σκέψης και ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor, που ίδρυσε και κυρίως ανήκει στον γεωπολιτικό αναλυτή και φημισμένο συγγραφέα George Friedman. Στο κεφάλαιο που αφιερώνει στην Τουρκία αναφέρει: Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Τουρκία αναδύεται – όχι απαραίτητα σε ευθεία γραμμή, αλλά σίγουρα γίνεται πιο δυνατή, ενώ πολλές χώρες γύρω της είτε αποδυναμώνονται είτε βρίσκονται σε διαμάχες. Η ιδέα μιας επιστροφής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι μια εκρηκτική έννοια στην Τουρκία, ειδικά μεταξύ των σεκουλαριστών* που τη βλέπουν σαν έναν σύντομο δρόμο για τη σαρία. Όσο ευαίσθητη κι αν είναι αυτή η έννοια, η δύναμη της Τουρκίας αυξάνεται, και με το πέρασμα του χρόνου αυτή η δύναμη θα επηρεάσει την Ευρώπη, τόσο στον Καύκασο όσο και στα Βαλκάνια, περισσότερο απ’ ότι όλοι οι Τούρκοι και οι άλλοι μουσουλμάνοι μετανάστες μαζί2.       

Mένει να δούμε αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της 1ης Αυγούστου 2020, όταν ο Economist προέβλεπε: Mr Erdoğan may soon feel he has bitten off more than he can chew3. (Ο κ Ερντογάν μπορεί σύντομα να νιώσει ότι έχει δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορεί να μασήσει.)

* Σεκουλαρισμός ή Κοσμικισμός ονομάζεται η άποψη πως το κράτος και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική οντότητα πρέπει να είναι εντελώς διαχωρισμένη από τη θρησκεία και από διάφορους θρησκευτικούς θεσμούς και δόγματα. Η επίτευξη αυτής της άποψης αποκαλείται κοσμικότητα.

Παραπομπές:

1-2. George Friedman, Σημεία Ανάφλεξης, 2015, Σελ.398 και 418.

3. The Economist, August 1st 2020, Ottoman redux, p. 26.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis