03:55  Παρασκευή, 19  Απριλίου  2024 
elendetr

Ψήφος Απόδημων

Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 07:04
Διαβάστηκε 1189 φορές

Ο χάρτης με τις χώρες που επιτρέπουν την ψήφο στους απόδημους πολίτες τους στην επικεφαλίδα και το ένθετο tweet του Αλέξη Τσίπρα από τις 22 Ιανουαρίου 2015 θα αρκούσαν για να απαντήσουν στο ερώτημα του Ναι ή του Όχι στη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να δούμε τις αλλαγές που πυροδότησαν την τρέχουσα αντιπαράθεση και μάλιστα με βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς, όπως "αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος".

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούσαν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγγραφή των ενδιαφερόμενων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Αυτά ήταν ο χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας και η υποβολή φορολογικής δήλωσης με την έννοια που ορίζονταν αρχικά.

Επίσης η Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικών και, τέλος, καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει αναταθεί το έργο της εξέτασης των ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της επιτροπής καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Τσίπρας ψηφίστε

Πέρα από τις προφανείς κομματικές σκοπιμότητες πρέπει να κατανοηθεί ότι όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους έχει δικαίωμα να ψηφίσει.Το θέμα είναι εάν θα υποχρεωθεί να έρθει εδώ για να ψηφίσει ή εάν θα ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του. Οι μεν δεξιοί είναι σίγουροι ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι απόδημοι θα ψηφίσουν συντηρητικά. Οι αριστεροί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήθελαν κάποιους φραγμούς, επιδιώκοντας να περιορίσουν το δικαίωμα ψήφου σ' εκείνους που αναγκάστηκαν να εκπατριστούν στα χρόνια της τελευταίας κρίσης, εκτιμώντας ότι θα τιμωρούσαν τα παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα ως υπεύθυνα για τη μετανάστευσή τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως, μιλώντας για αλλοίωση της εκλογικής διαδικασίας, αποσιωπά την ανατροπή του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015. Θεωρεί μάλιστα ότι επιβραβεύτηκε γι αυτό με τη νίκη του κόμματος 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Οι διάφορες αιτιάσεις είναι οπωσδήποτε προσχηματικές. Αν τους ενδιέφερε πραγματικά η αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, θα ασχολιόντουσαν με την αποχή που στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 έφτασε στο 42,08%.

Από την άλλη μεριά είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες της διασποράς στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τον ελεεινό μικρόκοσμο των εγχώριων "πολιτικών δυνάμεων", όταν πλέον ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος συμπατριωτών τους στην Ελλάδα τους γυρίζει την πλάτη.  

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis