07:51  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Rocket Barrage fired from Gaza

Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 05:00
Διαβάστηκε 1081 φορές
Rocket Barrage fired from Gaza Israel, 12.5.2021.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν καταμετρήσει μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Τετάρτης, 12.5.2021, επιθέσεις με πάνω από 1050 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Στις ενέργειες, που εκτιμούνται ως επιθέσεις κορεσμού, το σύστημα προστασίας Iron Dome ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε ποσοστό περί το 90%. Όσες ρουκέτες όμως πέρασαν είναι αρκετές για να ταράξουν τη ζωή των αμάχων στο Ισραήλ, προκαλώντας άγχος, κρίσεις πανικού ή και σε κάποιες  περιπτώσεις απάθεια ή παραίτηση (βλέπε παρακάτω στην ένθετη εικόνα). Κι όλα αυτά με τις σχεδόν πρωτόγονες ρουκέτες της Hamas.   

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, μέχρι τώρα ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, που κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν ξανά και τις απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου,  από την έναρξη των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχει αυξηθεί στους 35, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας και 10 παιδιών. Το Υπουργείο δήλωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των τραυματισμών αυξήθηκε στους 233. Το Ισραήλ δήλωσε πέντε νεκρούς. Η ισραηλινή πόλη Lod, που οχλοκρατείται από εξερμένους Παλαιστινίους, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.     

Όταν η Mossad δήλωνε στον επίσημο λογαριασμό της: Our mission is to stop terrorist attacks on the Israeli population and to keep our citizens safe from harm. Not to make people on the internet like us.(Η αποστολή μας είναι να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού πληθυσμού και να κρατήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς από βλάβες. Όχι να μας συμπαθήσουν οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο.) κάποιος ζήτησε διευκρίνηση: Define "Israeli population", plz.(Προσδιορίστε την έννοια "πληθυσμός του Ισραήλ", παρακαλώ.).

Εκείνος που ζητούσε τον προσδιορισμό, υπονοούσε την αφορμή από την οποία ξεκίνησαν όλα αυτή τη φορά. Όπως τουλάχιστον την παρουσιάζει το BBC, αυτή προκλήθηκε εξαιτίας της αυστηρής αστυνόμευσης σε βάρος των Μουσουλμάνων πολιτών του Ισραήλ στη διάρκεια του Ραμαζανιού και των αμφιλεγόμενων ενεργειών των ισραηλινών δικαστηρίων να εξώσουν Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ από τα σπίτια τους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για χάρη των Εβραίων εποικιστών. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ περιήλθε στην κατοχή του κράτους του Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών, 5-10 Ιουνίου 1967 και δεν αναγνωρίζεται ως ισραηλινή επικράτεια από τη διεθνή κοινότητα. 

Κι αν τα προηγούμενα υπήρξαν οι αφορμές, η πραγματική αιτία βρίσκεται στην παγιωμένη πεποίθηση της κυρίαρχης μερίδας στο κράτος του Ισραήλ ότι το παλαιστινιακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Το παλαιστινιακό πρόβλημα επιδέχεται μόνο διαχείριση. Αναδιατυπώνοντας το προηγούμενο φτάνουμε σε μια σκληρή αποστροφή του ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ για τους ομοεθνείς του. Στο τελευταίο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Carmel στις 10 Οκτ 2020, ο Ισραηλινός ιστορικός Adam Raz αναφέρει μια δήλωση του David Ben-Gurion από το 1948 που φαντάζει θλιβερά επίκαιρη: Most Jews Are Thieves. (Οι  περισσότεροι Εβραίοι είναι κλέφτες.)

Αν υπάρχει ένα πρόβλημα για το Ισραήλ αυτό δεν είναι οι συγκρούσεις και οι ταραχές ή η αποτελεσματικότητα των εξελιγμένων όπλων για την προστασία από τις επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας, που σε συνεργασία με την Αίγυπτο την έχει μετατρέψει σε open-air prison* (υπαίθρια φυλακή). Αυτές κάπως θα τις αντιμετωπίσει. Και πρέπει να τις αντιμετωπίσει. Γιατί οι Εβραίοι, αν χάσουν, δεν έχουν που αλλού να πάνε. Οι Παλαιστίνιοι, ως Άραβες, μπορεί και να έχουν. Το πραγματικό και διαρκές πρόβλημα του Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση ότι οι ίδιοι οι πολίτες του το αντιλαμβάνονται ως τέτοιο, παραμένει η δραματική απουσία του ή ενός Yitzhak Rabin**. Και μιάς ανάλογης προσωπικότητας από την παλαιστινιακή πλευρά.

Δεν αποκλείεται βέβαια οι ηγεσίες και των δύο πλευρών να έχουν συμφιλιωθεί με την κατάσταση. Αν συμβαίνει αυτό, όπως δείχνει η μακρόχρονη αποτελμάτωση των ενεργειών για μια διαρκή ειρήνη ή για μια κατάσταση που να την πλησιάζει, δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλον. Ούτως ή άλλως η διεθνείς σχέσεις, πέρα από τα ανιαρά ευχολόγια, δεν ασχολούνται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοκρατίας. Ποτέ δεν ασχολήθηκαν.  

cool* Έτσι σχολίαζε την κατάσταση ο The Econonist στις 30 Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας ωστόσο: New leadership is needed in the West Bank and Gaza:The Palestinians deserve better than Fatah and Hamas. (Στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα χρειάζεται νέα ηγεσία. Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν κάτι καλύτερο από τη Φατάχ και τη Χαμάς)

 ** Ο Yitzhak Rabin δολοφονήθηκε από τον φανατικό ακροδεξιό Εβραίο Yigal Amir στις 4 Νοεμβρίου 1995. 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ψήφος Απόδημων Doppelmoral & Self-defence »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis