22:32  Πέμπτη, 18  Απριλίου  2024 
elendetr

Doppelmoral & Self-defence

Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 06:08
Διαβάστηκε 680 φορές

Ο εντυπωσιακός φαρισαϊσμός στις αγανακτισμένες αντιδράσεις των περισσοτέρων πολιτών στις δυτικές χώρες θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ρητορικό ερώτημα: Why won’t Israelis let themselves be killed? (Γιατί οι Ισραηλινοί δεν αφήνουν να τους σκοτώσουν;) Στις εκδηλώσεις τους οι προηγούμενοι δεν φαίνεται να επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από την ανύπαρκτη ή έστω προσχηματική και πάντως στα αυστηρά πλαίσια ανώδυνων δηλώσεων συμπαράσταση των υπολοίπων Αράβων. Ας δούμε λοιπόν και την άλλη πλευρά.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην περιοχή Duhok του Ιρακινού Κουρδιστάν. Τρομαγμένοι οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μέσα σ' ένα καταιγισμό πυρών.  Κι αυτός υπήρξε μόνο ο πιο πρόσφατος βομβαρδισμός των πολιορκημένων Κούρδων από την Τουρκία. Η Τουρκία όμως είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των Δυτικών. Το διαδίκτυο παρέμεινε σιωπηλό. Δεν οργανώθηκαν διαμαρτυρίες στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Οι Τούρκοι δεν στιγματίστηκαν ως τρελοί και αιμοδιψείς δολοφόνοι. Κανείς δεν τους καταράστηκε να καούν στην κόλαση.

Που είναι οι αντιδράσεις για τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη; Έγιναν διαμαρτυρίες για την εθνοκάθαρση, όπως χαρακτήρισε ο ΟΗΕ τους διωγμούς, των εκαντοντάδων χιλιάδων του άπατρι λαού των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ; Γιατί καταγγέλλεται απλώς ως λάθος ή στη χειρότερη περίπτωση ως φρικτό λάθος, όταν η Βρετανία ή οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν στη Μέση Ανατολή, αλλά όταν το Ισραήλ αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ακόμη και για να αμυνθεί χαρακτηρίζεται ως ναζιστική θηριωδία; Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά γιατί. Η βάσιμη όμως υποψία για επιλεκτική ευαισθησία και απουσία κριτικής προσέγγισης δεν θα είχε απαντηθεί.

Σίγουρα τα γεγονότα στο Sheikh Jarrah είναι αναμφισβήτητα δυσάρεστα. Είναι όμως και πιο περίπλοκα από ό,τι θα ήθελαν να παραδεχτούν διάφοροι παρατηρητές. Το πιο σημαντικό ωστόσο στην προβολή των τρεχουσών εντάσεων είναι η μονοδιάστατη παρουσίασή τους ως μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σ' ένα επεκτατκό Ισραήλ και μιας παλαιστινιακής κοινότητας που πολιορκείται, η οποία παραβλέπει την ενδο-παλαιστινιακή σύγκρουση που διεξάγεται την ίδια στιγμή. 

Μεγάλο μέρος της τρέχουσας αστάθειας προκλήθηκε από την ανακοίνωση του Μαχμούντ Αμπάς πριν από δύο εβδομάδες ότι αναστέλλει τις εκλογές στη Δυτική Όχθη. Ο Mahmoud Abbas είναι ο ηγέτης της Φατάχ και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005. Η θητεία του, που προβλέπονταν τετραετής και θα έπρεπε να είχε τερματιστεί στις αρχές του 2009, διαρκεί ήδη 16 χρόνια. Η κυβέρνηση Χαανίγια στη Λωρίδα της Γάζας έχει πάψει να τον αναγνωρίζει, θεωρώντας ως Πρόεδρο της Δυτικής Όχθης τον Αζίζ Ντουγουάικ της Χαμάς. Όλα αυτά τα χρόνια οι πολίτες στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημοκρατικά, έστω και ψηφίζοντας.  Όπως επισημαίνει μια έκθεση, κανένας Παλαιστίνιος κάτω των 34 ετών δεν συμμετείχε ποτέ σε εθνικές εκλογές. Για την πρόσφατη ακύρωση των εκλογών ο Μαχμούντ Αμπάς  επικαλέστηκε τις διαφωνίες για την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο πολλοί υποπτεύονται ότι η πραγματική του ανησυχία είναι ότι η Hamas θα νικήσει τη Fatah, οπότε και θα κυριαρχεί τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Οι πρόσφατες ενέργειες της Χαμάς ήταν κατά κύριο λόγο μια απάντηση στον Αμπάς και μια προσπάθεια να αναδειχθεί η Χαμάς ως ο πραγματικός εκπρόσωπος των Παλαιστινίων απέναντι στο Ισραήλ.  

Στους Παλαιστινίους και σε σχέση με τις ενδεχόμενες προσδοκίες τους για λυτρωτικές παρεμβάσεις από τρίτους, ακόμα και ομοεθνείς τους, θα ήθελα να απευθύνω ένα απόσπασμα του Θουκυδίδη, θυμίζοντάς τους ότι οι Μήλιοι** ήταν Λακεδαιμόνιοι άποικοι και προέρχονταν από την ίδια εθνική ομάδα με αυτούς της Αρχαίας Σπάρτης:

And as for the opinion you have of the Lacedaemonians*, in that you believe they will help you for their own honour, we bless your innocent minds, but affect not your folly. For the Lacedaemonians, though in respect of themselves and the constitutions of their own country they are wont for the most part to be generous; yet in respect of others, though much might be alleged, yet the shortest way one might say it all thus: that most apparently of all men, they hold for honourable that which pleaseth, and for just that which profitethThucydides,The Melian Dialogue, 5.105. (Όσο για την προσδοκία σας ότι οι Λακεδαιμόνιοι από αίσθημα τιμής θα έρθουν να σας βοηθήσουν, σας μακαρίζομε για την απλοϊκότητά σας, αλλά δεν ζηλεύομε την ανοησία σας. Οι Λακεδαιμόνιοι δείχνουν πραγματικά μεγάλες αρετές στις μεταξύ τους σχέσεις και απέναντι των θεσμών τους, αλλά θα είχε πολλά να πει κανείς για την συμπεριφορά τους προς τους ξένους. Για να τους χαρακτηρίσομε με μια λέξη, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, από όλους τους άλλους ανθρώπους που ξέρομε, αυτοί είναι που δείχνουν φανερά ότι θεωρούν έντιμο το ευχάριστο και δίκαιο το συμφέρον

Στο Comeniushaus στη Χαϊδελβέργη στις αρχές της δεκαετίας του '80 είχα φιλικές σχέσεις με αρκετούς Παλαιστινίους. Αρκετοί ή οι περισσότεροι ήταν αδιάλλακτοι. Κάποιοι άλλοι, σαφώς λιγότεροι, ήταν πιο διαλλακτικοί. Όλοι τους όμως ήταν νοήμονες. Ακόμα και οι πιο φανατικοί ανάμεσά τους, που πανηγύριζαν στην είδηση της δολοφονίας του Αιγύπτιου Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ από φονταμενταλιστές συνωμότες αξιωματικούς στις 6 Οκτωβρίου 1981, παραδέχονταν ότι ο μοναδικός, αν και δύσκολος, δρόμος για την ειρήνη ήταν αυτός που είχε χαράξει ο ανάξια δολοφονημένος Αιγύπτιος Πρόεδρος με τους Ισραηλινούς. Ο Anwar Sadat υπήρξε  ο πρώτος ηγέτης του αραβικού κόσμου που στις 19 Νοεμβρίου 1979 είχε επισκεφτεί επίσημα το Ισραήλ για να προετοιμάσει με τον τότε Πρωθυπουργό Menachem Begin τις Συμφωνίες του Camp David που ακολούθησαν το 1978.

(*The residents of Sparta were often called Lacedaemonians. ** Η Μήλος έπεσε το 415 π.Χ. Οι Αθηναίοι εκτέλεσαν όλους τους ενήλικους άνδρες και πούλησαν τα γυναικόπαιδα ως σκλάβους εγκατέστησαν στο νησί περίπου 500 δικούς τους εποίκους. Οι Λακεδαιμόνιοι επενέβησαν 10 χρόνια αργότερα, το 405 π.Χ. μετά την ήττα των Αθηναίων. Ο Σπαρτιάτης Στρατηγός Λύσανδρος απομάκρυνε από το νησί τους Αθηναίους εποίκους και επανέφερε τους απογόνους των Μηλίων που είχαν εκτοπιστεί.) Screenshot 2021 05 16 יוסף חדאד Yoseph Haddad στο Twitter

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Rocket Barrage fired from Gaza Realpolitik »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis