10:22  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

AUKUS: Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 04:33
Διαβάστηκε 584 φορές
AUKUS: Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος; US, Britain, and Australia form Indo-Pacific 'AUKUS' security alliance, Wednesday 16.9.2021.

Οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ίδρυση μιας νέας συμμαχίας ασφάλειας στον χώρο του Ινδο-Ειρηνικού. Η συμφωνία που ονομάζεται AUKUS και ανακοινώθηκε την Τετάρτη, 16.9.2021, περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην τεχνολογία των υποβρυχίων.

Η συνεργασία προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, της τεχνητής νοημοσύνης και των υποβρυχίων συστημάτων. Η κίνηση ακολουθεί την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι τρεις σύμμαχοι-ήδη όλοι μέλη της συμμαχίας Five Eyes για την ανταλλαγή πληροφοριών, μαζί με τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία-ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη φιλία μας και το πρώτο καθήκον αυτής της εταιρικής σχέσης θα είναι να βοηθήσει την Αυστραλία στην απόκτηση στόλου πυρηνικών υποβρυχίων. Ο Τζόνσον τόνισε ότι τα σκάφη θα τροφοδοτούνται από πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλλά δεν θα είναι οπλισμένα με πυρηνικά όπλα και το έργο μας θα εναρμονίζεται με τις υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Ωστόσο η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern διέψευσε ήδη τον Βρετανό ομόλογό της, δηλώνοντας ότι η χώρα της δεν θα επιτρέψει την είσοδο των πυρινοκίνητων υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα.

Ας σημειωθεί ότι η Κίνα, με ποσοστό 29% για το 2020, έναντι 10,3% των ΗΠΑ και 2,,6% της Βρεατανίας, απορροφά τον μεγαλύτερο όγκο των εξαγωγών της Νέας Ζηλανδίας, αποτελώντας τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της.  

Η Αυστραλία θα γίνει η δεύτερη χώρα, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν κοινή τεχνολογία πυρηνικής πρόωσης. Η ανακοίνωση τερματίζει τα υπάρχοντα σχέδια της Αυστραλίας για απόκτηση νέων υποβρυχίων από τη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison δήλωσε ότι τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στην Αδελαΐδα σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ανακοίνωσε επίσης ότι το ναυτικό της Αυστραλίας θα αναβαθμιστεί με πυραύλους μακράς εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων- cruise Tomahawk.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τη συνεργασία ως αποτρεπτικό μέσο για τις βλέψεις της Κίνας στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μόρισον δήλωσε ότι υπήρχε μια ανοιχτή πρόσκληση για τον Πρόεδρο Σι να συζητήσει άλλα θέματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κίνα, με 38,67%, έναντι 3,97% και 3,82% έναντι της Βρετανίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα, παραμένει μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος και της Αυστραλίας

Το κινεζικό υπουργείο των Εξωτερικών με μια δυσοίωνη ανακοίνωση δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Αυστραλίας, προσθέτοντας ότι βλάπτει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μετά την ακύρωση της συμφωνίας για την αγορά των γαλλικών υποβρυχίων, το Παρίσι μίλησε για προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά. Η Καμπέρα ισχυρίστηκε ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για την καλύψη των στρατηγικών αναγκών της χώρας.
Η απόφαση της Αυστραλίας να αποδεχτεί τη συμφωνία των ΗΠΑ για υποβρύχια ανακοινώθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση της Συμφωνίας Ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Το σύμφωνο, που όπως ήδη αναφέρθηκε επιτρέπει στην Αυστραλία να αναπτύξει -αρχικά- πυροκίνητο στόλο, ήταν μια επιλογή που δεν ήταν εφικτή στην Καμπέρα όταν συνήψε συμφωνία με τη Γαλλία το 2016.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δική της στρατηγική για την ενίσχυση των πολιτικών και αμυντικών δεσμών στον Ινδο-Ειρηνικό την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell δήλωσε, την Πέμπτη 17.9.2021, ότι δεν έχουν ζητηθεί διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το σύμφωνο AUKUS. "Λυπούμαστε που δεν ενημερωθήκαμε και που δεν ήμασταν μέρος αυτών των συνομιλιών", είπε ο Μπόρελ παρουσιάζοντας τη στρατηγική.

Στην ανάλυσή του ο Guardian ανέφερε ότι: The western alliance is the main victim – and China will win out unless US can soothe Paris's anger (Η Δυτική Συμμαχία είναι το κύριο θύμα - και η Κίνα θα κερδίσει, εκτός εάν οι ΗΠΑ μπορέσουν να καταπραΰνουν την οργή του Παρισιού)

Οι ΗΠΑ απέτυχαν οδυνηρά να ακυρώσουν την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, που υποβαθμίζει τη στρατηγική σημασία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης - ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει το έργο Συμφωνία Ribbentrop - Molotov II. Ακολούθησε η ταπεινωτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, που με τη σειρά του χαρακτηρίστηκε Δεύτερο Βιετνάμ και άνοιξε το δρόμο για μια σημαντική στρατηγική διείσδυση της Κίνας σε μια περιοχή, από την οποία μέσω του Ιράν αποκτά και χερσαία πρόσβαση στον Κόλπο.

Η τωρινή κίνηση είναι περισσότερο μια σπασμωδική διπλωματική ενέργεια αμφίβολης αξίας που σε καμία περίπτωση, ούτε καν σε επίπεδο εντυπώσεων, δεν ισοσκελίζει τις ήττες που προηγήθηκαν*. Σίγουρα όμως αποδυναμώνει καίρια τη Δυτική Συμμαχία. Παράλληλα δημιουργεί μια ανεξέλεκτη δυναμική, υποτιμώντας παράλογα και πεισματικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ΕΕ δεν είναι η βιτρίνα των Βρυξελλών. Είναι το Βερολίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, η Μαδρίτη και όλες οι άλλες πρωτεύουσες. Και οι ευρωπαϊκές χώρες διδάχτηκαν μέσα από τις στάχτες των δύο παγκοσμίων πολέμων ότι το άθροισμα μετράει περισσότερο από τις μονάδες. Οι ΗΠΑ που από το 1803, το 1867 και το 1914 αναδείχτηκαν στις πλάτες και από τα σφάλματα των Ευρωπαίων φαίνεται να το παραγνωρίζουν. Ο Henry Kissinger λέει ότι η ιστορία είναι αμείλικτη με όποιον την αγνοεί.(* Έχει μια ιδιαίτερη σημειολογική αξία το γεγονός ότι σε μια - υποτίθεται - τόσο σπουδαία συμφωνία ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεχνάει το όνομα του Αυστραλού πρωθυπουργού. Δείτε το στιγμιότυπο στο δεύτερο video που έχει αναρτηθεί.)

#IndoPacific#AUKUS#China #EU

Αξίζει να παρακολουθείσετε την αξιολόγηση της συμφωνίας AUKUS από τον καθηγητή της Διεθνούς Πολιτικής Scott Lucas του Πανεπιστημίου του Birmingham:  

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis