07:30  Παρασκευή, 29  Μαρτίου  2024 
elendetr

Αυθόρμητη Ρήξη Συμμετρίας.

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 19:24
Διαβάστηκε 492 φορές
Αυθόρμητη Ρήξη Συμμετρίας. Το πιθανότερο σενάριο της επόμενης μέρας:Olaf Scholz και Robert Habeck. Ο πρώτος ως Καγκελάριος, ο δεύτερος ως Αντικαγκελάριος.

Αυτό που συμβαίνει στην γερμανική συντήρηση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την Αυθόρμητη ή Αυτόματη Ρήξη Συμμετρίας1.

Στη φυσική το φαινόμενο Spontaneous Symmetry Breaking περιγράφεται ως: η μεταβολή κάποιων χαρακτηριστικών των σωματιδίων όταν η ενέργειά τους γίνει μικρότερη από μια οριακή τιμή: σωματίδια που σε μεγαλύτερες ενέργειες συμπεριφέρονταν με τον ίδιο τρόπο τώρα φαίνονται εντελώς διαφορετικά.

Στην πολιτική το φαινόμενο μπορεί να συνοδεύεται από άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας. Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Die Welt σχολιάζει: Laschets Kanzler-Traum: „Das ist Realitätsverweigerung der Union” (Το όνειρο του Λάσετ για Καγκελάριος: Άρνηση της πραγματικότητας για την Ένωση)

Η CDU/CSU με 24,1% καταγράφει το χειρότερο μεταπολεμικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και μάλιστα με μια ιστορικά υψηλή συμμετοχή στο 76,57% του εκλογικού σώματος και τα άκυρα στο 1,07%. Το δεύτερο χειρότερο αποτέλεσμα υπήρξε πολύ μεγαλύτερο από το χτεσινό και είχε φτάσει το 1949 στο 31%.

Ένα κρίσιμο μέγεθος των Γερμανών πολιτών κουράστηκε από την ευημερία των αριθμών με τίμημα την κοινωνική του αποτελμάτωση.

Σε στιγμές απαιτητικές τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη οι πολίτες δεν πείστηκαν από την αφελή ελαφρότητα των ασαφών πολιτικών προτάσεων των πρασίνων. Η εναρμονισμένη με ξένους παράγοντες αντίθεσή τους στον Nord Stream 2 τους στοίχισε. Τα προηγούμενα επιτάθηκαν δραματικά από την προεκλογική εκστρατεία της υποψήφιας τους, στο λόγο της οποίας απουσίαζε η αξιοπιστία ενός περιεχομένου. Η σημαντική άνοδος του κόμματος κατά 5,9% ωστόσο προσφέρει στη σημερινή ηγεσία τους την ευκαιρία να αποδείξει στην πράξη τη διάθεση της να αναλάβει ευθύνες και να δοκιμαστεί κυβερνητικά.

Η εσωτερικά διαιρεμένη αριστερά, που μετά βίας κατορθώνει να μπει στη βουλή, δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει το ρεύμα που είχε αποκτήσει το 2017.

Οι Γερμανοί πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση στη χώρα τους. Μόνο ένα περιορισμένο ποσοστό θα υποστήριζε ουσιαστικές αλλαγές. Έτσι στράφηκαν στον δοκιμασμένο ρεαλισμό της σοσιαλδημοκρατίας. Έστω κι αν ή αδιαφορώντας για το ότι οι σοσιαλδημοκράτες και οι πράσινοι υπό τους Σρέντερ και Φίσερ ήταν που είχαν προλειάνει το έδαφος για την οικονομική πολιτική που εφάρμοσαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές πάντως αποδίδουν το αποτέλεσμα περισσότερο στα εχέγγυα μιας αδιατάρακτης συνέχειας που απέπνεαν τα πρόσωπα των υποψηφίων και λιγότερο στις προεκλογικές τους εξαγγελίες.

#BTW21

Παραπομπή:

1. Stephen Hawking, Το Χρονικό του Χρόνου, Σελ. 240.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis