11:50  Κυριακή, 5  Μαϊου  2024 
elendetr

H Γενοκτονία, ο Ν Φίλης και οι Όμοιοι.

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 00:34
Διαβάστηκε 6162 φορές
H Γενοκτονία, ο Ν Φίλης και οι Όμοιοι. Pieter Bruegel the Elder, c. 1525–1569, Η Παραβολή των Τυφλών.

Ο μεγάλος μυστικός ποιητής της Αγγλίας William Blake, 1757-1827, αναφέρει ως παροιμίες της κόλασης τους εξής αφοριστικούς στίχους: Οδήγα την καρότσα και τ’ αλέτρι σου πάνω από των νεκρών τα κόκαλα. Το κομμένο σκουληκάκι συγχωρεί τ’ αλέτρι.

Ειδικότερα ο Σουηδός Ψυχίατρος, Εγκληματολόγος και Κομμουνιστής, έως το έτος σταθμό 1956, Nils Bejerot, 1921-1988, δημιούργησε και χρησιμοποίησε το 1973 για πρώτη φορά τον όρο Σύνδρομο της Στοκχόλμης για να περιγράψει την κατανόηση και να εξηγήσει τη συμπάθεια των θυμάτων προς τους δράστες. Η ταύτιση με τον επιτιθέμενο είναι ένας τρόπος που το ίδιο το εγώ υπερασπίζεται τον εαυτό του. Όταν το θύμα πιστέψει στις ίδιες αξίες και αρχές με τον θύτη, αυτός παύει να εκλαμβάνεται ως απειλή. Σύμφωνα με το FBI περί τα οκτώ στα εκατό θύματα βιοπραγίας παρουσιάζουν ενδείξεις συνδρόμου της Στοκχόλμης. Κάπου εκεί βρίσκονται και τα πραγματικά ποσοστά των σκουλικιών της χώρας, που συγχωρούν τ' αλέτρι.

Ως επιτομή της μη ανατάξιμης παρακμής του εγχώριου κομματικού συστήματος γενικά και ως ορισμός των εσωτερικών αντιφάσεων και των ιδεολογικών αδιεξόδων της δήθεν αριστεράς ειδικά, ο Ν Φίλης, η Κυβέρνηση και οι όμοιοί τους, αν εκπλήσσουν για κάτι, αυτό δεν είναι η υποβάθμιση των γεγονότων με σκοπό την αλλοίωση της Ιστορίας. Είναι απελπιστικά ασήμαντοι κι αμελητέοι για κάτι τέτοιο. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η συνέπεια τους με το θρασύδειλο πνεύμα των ηγετών του ΕΑΜ στη Συμφωνία της Βάρκιζας, στις 12 Φεβρουαρίου 1945, οι οποίοι ‘εξήρεσαν με τον αμαρτωλό ελιγμό της ηθικής αυτουργίας, βάσει του επακολουθήσαντος νόμου τα πρόσωπα και το περιβάλλον της ηγεσίας, ενώ κατά χιλιάδες οι αγωνιστές χαρακτηρίστηκαν αυτουργοί και εγκληματήσαντες χωρίς να θεωρείται αναγκαίο για την επιτυχία του πολιτικού αδικήματος’ (Τάσος Βουρνάς, Τόμος Γ΄ Σελ 460) ‘Η παράγραφος αυτή σύντομα θα γινόταν όπλο στα χέρια των αρχών κατά των μελών των ομάδων αντιστάσεως της Αριστεράς’. (Ι Ιατρίδης, Εξέγερση στην Αθήνα, Σελ 233)

Σε συνέχεια του επικίνδυνου σκεπτικού τους, διερωτώμαι τι θα εμπόδιζε την επαναφορά της εξίσου διεστραμμένης άποψης ότι οι διωγμοί και οι εξορίες των αριστερών δεν ήταν παρά ένα είδος δωρεάν κοινωνικής αναμόρφωσης, απλώς χωρίς τη συναίνεση των συμμετεχόντων για το περιεχόμενο και τις συνθήκες της διαδικασίας. Υπενθυμίζω ότι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος είχε αποκαλέσει εν έτει 1946 το κολαστήριο της Μακρονήσου Νέο Παρθενώνα. Απέδειξε όμως την εντιμότητά του, έστω και αργά, κάνοντας την αυτοκριτική του και καταδικάζοντας τις προηγούμενες απόψεις του.

Οι πρόγονοί μου, τουρκόφωνοι χριστιανοί, από το Mahmutlu της επαρχίας Αμάσειας του Δυτικού Πόντου, που άφησαν νεκρούς επαναστάτες συγγενείς τους πίσω στο memleket (γενέτειρα) κι ακόμη περισσότερους στο muhacirlik yolu (δρόμος της αποδημίας) προς την αρχαία Βέροια (Aleppo) της Συρίας το 1921, πριν έρθουν στην Ελλάδα μετά το 1923, με τα περιορισμένα ελληνικά τους και την αμφισβητούμενη ελληνικότητά τους, έκλειναν συχνά τις μακρόσυρτες και πένθιμες ιστορίες τους, που διηγούνταν στα τούρκικα, με μια ωμή κατακλείδα: suç ölenin (το φταίξιμο είναι του νεκρού). Κάποτε ζήτησα μια ερμηνεία. Ήταν το ίδιο ωμή: ο νικημένος δεν έχει φίλους. Η ζωή τους είχε διδάξει ότι το δίκιο ακολουθεί πάντα και παντού τη δύναμη και όχι την ηθική. Εξάλλου υπήρχαν και τότε φίληδες και φιλελέδες .

Ο πίνακας της προμετωπίδας, Τυφλοί οδηγούν Τυφλούς, είναι έργο του Pieter Bruegel the Elder, 1526-1569.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σταύρακας & Καραγκιόζης Ο Θρίαμβος του Θανάτου »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis