21:58  Κυριακή, 5  Μαϊου  2024 
elendetr

Το Ξέσπασμα ενός Πρωθυπουργού

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 19:19
Διαβάστηκε 5937 φορές
Το Ξέσπασμα ενός Πρωθυπουργού Θεμιστοκλής Σοφούλης

 

Το Ξέσπασμα ενός Πρωθυπουργού

Σε μια αγανακτισμένη και προφητική δήλωσή του μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του πολιτικού του αντιπάλου Παναγή Τσαλδάρη, την 1η Οκτωβρίου 1935 από τον Στρατηγό Γεώργιο Κονδύλη, ο δύο φορές Πρωθυπουργός Θεμιστοκλής Σοφούλης δήλωνε:

Κοπτόμεθα πάντες και εκτραγωδούμεν τον κίνδυνον τον απώτερον του κομμουνισμού, δια να καλύψωμεν τον κίνδυνον τον οποίον ημείς οι ίδιοι δημιουργούμεν, οι προστάται δήθεν και υπερασπισταί του αστικού καθεστώτος. Τα μίση μας, αι ασχήμιαι, η εμπάθεια, η οποία έχει αποκορυφώσει τον διχασμόν του Έθνους και δημιουργήσει τον κίνδυνον, έναν κίνδυνον σύροντα το Έθνος εις την πλήρην καταστροφήν και την τελείαν αποσύνθεσίν του αυτός είναι ο προσεχής, ο ορατός, ο απτός κίνδυνος. Η καταφρόνησις προς πάσαν ηθικήν αξίαν και προς πάσαν ηθικήν έννοιαν έχει κλονίσει πλέον τα θεμέλια του κοινωνικού καθεστώτος, ώστε να μη υπολείπεται πλέον εις τους ενδεχόμενους ανατροπείς του κοινωνικού καθεστώτος βαρύ έργον. (Στο Κ Κωστής, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας, Σελ 639,Πόλις,2013)

Αν σήμερα στη θέση του κομμουνιστικού κινδύνου θέσετε το οικονομικό πρόβλημα και το προσφυγικό, θα έχετε μια ακριβή περιγραφή της παρούσας πολιτικής κατάστασης στη χώρα μας. Όσον αφορά την προέλευση της απειλής που ονομαζόταν κομμουνιστικός κίνδυνος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Καλοχριστιανάκης, Φιλελεύθερος Κρητικός, διαβεβαίωνε σε μια αναφορά του 1932 τον συναγωνιστή του Ελευθέριο Βενιζέλο ότι για ένα ήταν σίγουρος: οι περισσότεροι είναι κομμουνιστές γιατί δεν έχουν ούτε τον άρτο τον επιούσιο (M Mazower, Θεσσαλονίκη-Πόλη των Φαντασμάτων, Σελ 448)

Ο εικονιζόμενος Θεμιστοκλής Σοφούλης,1860-1949, υπήρξε διάδοχος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων, διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Βουλής και δύο φορές Πρωθυπουργός, το 1924 και το 1947-49. Ως Αρχηγός της σαμιακής επανάστασης του 1912, είχε πρωτοστατήσει στην ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Μετά την επικράτηση του κινήματος και την αναχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, που είχε ως συνέπεια και την κατάργηση της ηγεμονίας στο νησί, στις 11 Νοεμβρίου 1912, ως πρόεδρος της σαμιακής εθνοσυνέλευσης, κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis