23:31  Δευτέρα, 20  Μαϊου  2024 
elendetr

John le Carre

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 12:09
Διαβάστηκε 2822 φορές
John le Carre John le Carre, , author of 'Tinker Tailor Soldier Spy', dies aged 89.

Ο David Cornwell, γνωστότερος ως John le Carre, πέθανε μετά από μια σύντομη ασθένεια στην Κορνουάλη, νοτιοδυτική Αγγλία, το Σάββατο βράδυ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Richard Moore, δήλωσε ότι: υπήρξε ένας γίγαντας της λογοτεχνίας που άφησε το σημάδι του στην MI6 μέσω των υποβλητικών και λαμπρών μυθιστορημάτων του. Εξερευνώντας τις προδοσίες στην καρδιά της βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε μυθιστορήματα κατασκοπείας, ο Le Carre αμφισβήτησε και απομυθοποίησε τις δυτικές αντιλήψεις για τον Ψυχρό Πόλεμο, καθορίζοντας για εκατομμύρια ανθρώπους τις ηθικές αμφισημίες της μάχης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Δύσης.

Σε αντίθεση με τον James Bond, το δημιούργημα του Ian Fleming, που δεν αμφισβητεί ποτέ τίποτε, οι ήρωες του Le Carre παγιδεύονται στην ερημιά των αντικατοπτρισμών μέσα στη βρετανική αντικατασκοπεία, όπως αναδείχτηκε από την προδοσία του Kim Philby, ο οποίος απέδρασε στη Μόσχα το 1963: Δεν είναι πια πόλεμος George. Αυτό είναι το πρόβλημα, εξηγεί ο Connie Sachs, ο αλκοολικός εμπειρογνώμονας των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών, για τους σοβιετικούς πράκτορες, στον κατάσκοπο George Smiley στο μυθιστόρημα Smiley’s People το 1979. Όλα είναι γκρίζα. Μισοί άγγελοι πολεμούν μισούς διαβόλους. Κανείς δεν ξέρει πού είναι τα όρια, ομολογεί ο Sachs στο τελευταίο μυθιστόρημα της τριλογίας Karla του Le Carre.

Αυτή η ζοφερή σκιαγράφηση του Ψυχρού Πολέμου συνδιαμόρφωσε τις δημοφιλείς δυτικές αντιλήψεις για τον ανταγωνισμό μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών που κυριάρχησαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα μέχρι την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ο Ψυχρός Πόλεμος, για τον Le Carre, ήταν A Looking Glass War, όπως ο τίτλος του μυθιστορήματός του του 1965, με αντιήρωες που οι υπηρεσίες τους διετίθεντο προς πώληση - ή προδοσία -  σε καθοδηγητές και αρχιπράκτορες στη Μόσχα, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο.

Οι προδοσίες οικογενειών, εραστών, ιδεολογιών και της πατρίδας, διατρέχουν όλα τα έργα του Le Carre. Η παραπλάνηση και η εξαπάτηση αποτελούν τρόπους παρουσίασης και ερμηνείας της ιστορίας των εθνών. Ο David Cornwell εστιάζει ιδιαίτερα στη συναισθηματική αποτυχία της Βρετανίας να κατανοήσει τη δική της μετα-αυτοκρατορική παρακμή, που πολιτικά εκδηλώνεται με την απελπιστική διαχείριση της οδυνηρής πτώσης. Αυτή ήταν η κυριότερη επίδραση του John Le Carre, ο οποίος πιστώθηκε από το Oxford English Dictionary την εισαγωγή όρων όπως "mole" (τυφλοπόντικας, διπλός πράκτορας), "honey pot" (το βάζο με το μέλι) και "pavement artist" (καλλιτέχνης του πεζοδρομίου) στη λαϊκή αγγλική γλώσσα.

Οι περισσότεροι Βρετανοί κατάσκοποι είχαν εξοργιστεί από τον John Le Carre, ο οποίος χαρακτήριζε την MI6 ως ανίκανη, αδίστακτη και διεφθαρμένη. Μέχρι και πριν μερικούς μήνες συμμετείχε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Brexit, του οποίου υπήρξε σφοδρός πολέμιος. Σε συνεντεύξεις του, όπως στο Der Spiegel στις 21 Οκτωβρίου 2019, δεν έκρυβε την αντιπάθειά του για τον Boris Johnson και την αποστροφή του για την "κακομαθημένη και υπερφίαλη" κοινωνική τάξη που ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανήκει, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την κατάντια της χώρας, ειδικά μετά τη νεοφιλεύθερη επανάσταση της αντιδραστικής Margaret Thatcher.

Το σύντομο video που ακολουθεί είναι ένα είδος κατατοπιστικού επικήδειου:

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παγκόσμια Ημέρα Βουνού Εμβολιαστικό Πανδαιμόνιο »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis