05:10  Δευτέρα, 6  Μαϊου  2024 
elendetr

Η Ώρα της Σοσιαλδημοκρατίας.

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021 07:09
Διαβάστηκε 825 φορές
Η Ώρα της Σοσιαλδημοκρατίας. Ύπνος, Κόκκινο, Χρυσό. Der Spiegel, 25.9.2021.

Ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός των CDU/CSU κούρασε κι απογοήτευσε. Η ευημερία που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν διαχύθηκε αναλογικά στην κοινωνία. Τουλάχιστον όχι όπως συνέβαινε τις περιόδους πριν την εισαγωγή του ευρώ. Ο πλούτος των ανώτερων τάξεων και κυρίως των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 362%. Την ίδια περίοδο η ωριαία αποζηµίωση της εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, με 9,50 € την ώρα για το 2021, βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πίσω από 13 χώρες της Ένωσης. Το 2015 η αμοιβή για κάθε ώρα εργασίας έφτανε τα 8,50 €. Το ίδιο αυτό διάστημα το ΑΕΠ της χώρας από τα 3,026.18 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2015 προβλέπεται να φτάσει στα 3685,37 € το 2021, αυξημένο κατά 236,32 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το ΑΕΠ του 2019 και κατά 353,14 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το ΑΕΠ του 2020. Και ενώ συμβαίνει αυτή η θεαματική ανάταξη της γερμανικής οικονομίας, η ωριαία αποζηµίωση από τα 9,35 €/ώρα το 2020 αποφασίστηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2021 η αύξηση κατά 0,15 € στα 9,50 €/ώρα.

Ο Economist λέει ότι θα προτιμούσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να ηγηθεί του επόμενου συνασπισμού της Γερμανίας. Με τον ίδιο τρόπο είχε υποστηρίξει το 2005 τους χριστιανοδημοκράτες. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα όμως έχει συγκυβερνήσει τα 12 από αυτά τα 16 χρόνια. Θα μπορούσαν τώρα που φαίνεται ότι βγαίνουν από το τέλμα να κάνουν κάποια σοβαρή διαφορά; Κι αν υποθέσουμε πως το θέλουν, είναι αμφίβολο ότι η γερμανική κοινωνία θα συνέπραττε. Το σημερινό εξώφυλλο του Spiegel με την αλληγορία των χρωμάτων της γερμανικής σημαίας είναι χαρακτηριστικό: Ύπνος, Κόκκινο, Χρυσό. Η γερμανική κοινωνία είναι ικανοποιημένη με τον εαυτό της περισσότερο τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το 1949. Μόνο ένα 7% των Γερμανών υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις. Το περιοδικό εκτιμάει πως η χώρα δεν διαθέτει πλέον το χαρακτηριστικό της Zukunftsfähigkeit. Δηλαδή την ικανότητα να αντιμετωπίσει το μέλλον.

Μόνο ο Otto von Bismarck και ο Helmut Kohl υπηρέτησαν για περισσότερο χρόνο ως καγκελάριοι της Γερμανίας από την Angela Merkel. Ο Μπίσμαρκ δημιούρηγσε τη Γερμανική Αυτοκρατορία και επινόησε τα πρώτα ευρωπαϊκά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας: εθνικές συντάξεις και δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Ο Κολ επέβλεψε την λεηλασία (1) της Ανατολικής από τη Δυτική Γερμανία, που ονομάστηκε επανένωση, και συμφώνησε στην αντικατάσταση του γερμανικού νομισματικού φετίχ, δηλαδή του μάρκου, με το ευρώ, με όρους που ωστόσο θα διασφάλιζαν την οικονομική πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας. 

Τα επιτεύγματα της Μέρκελ είναι πιο μέτρια. Στα 16 χρόνια της στην καγκελαρία, αντιμετώπισε μια σειρά κρίσεων και προκλήσεων, από την οικονομία, το προσφυγικό ως την πανδημία και τη διπλωματία. Οι ικανότητές της περισσότερο να προσποιείται παρά να είναι συναινετική υπηρέτησαν επάξια τον μεγαλοΐδεατισμό της χώρας της σε βάρος της Ευρώπης, αλλά και του ίδιου του, όπως φαίνεται, πολιτικά υπνωτισμένου λαού της. Πολιτικά υπνωτισμένοι είναι οι πολίτες που ορίζουν την ευημερία τους φολκλορικά σε σύγκριση μ' εκείνους που βρίσκονται σε χειρότερη θέση. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Γερμανοί ξέρουν καλύτερα από εμάς τι πρέπει να κάνουν. Και στην προκειμένη περίπτωση, αν μας έπεφτε ο λόγος, θα λέγαμε ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι η σαφώς καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους πράσινους, αφού οι διχασμένοι επίγονοι των κομμουνιστών για άλλη μια φορά δεν κατορθώνουν να πείσουν.  

Παραπομπή:

1.Η σειρά True-Crime-Dokumentar-Miniserie των τεσσάρων επεισοδίων: Rohwedder – Einigkeit und Mord und Freiheit (A Perfect Crime) πραγματεύεται εκ πρώτης όψεως την ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας του Detlev Rohwedder την 1η Απριλίου 1991. Ο Detlev Rohwedder υπήρξε ο πρώτος επικεφαλής της Treuhandanstalt. Η Treuhand ήταν το αντίστοιχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε για την Ανατολική Γερμανία. Η δραματικότητα όμως δεν περιορίζεται στην εγκληματολογική πτυχή της υπόθεσης, η οποία με έναν εντελώς αδέξιο και καθόλου πειστικό τρόπο είχε αποδοθεί στη RAF. (Πέρα από τα αμφισβητήσιμα πειστήρια που είχαν βρεθεί στον τόπο της ενέργειας ο υψηλός επαγγελματισμός της αριστοτεχνικής εκτέλεσης ξεπερνούσε κατά πολύ τις επιχειρισιακές δυνατότητες της τρίτης γενιάς των τρομοκρατών της RAF). Το σημαντικότερο μέρος της σειράς όμως είναι η τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή στη συμπεριφορά των δυτικών χριστιανοδημοκρατών ως κατακτητών στη διαδικασία της οικονομικής κυρίως διάλυσης της Ανατολικής Γερμανίας. Το ντοκιμαντέρ έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας τους Έλληνες. Όπως πρέπει ή θα έπρεπε να θυμόμαστε, όταν αποφασίζονταν η οικονομική διάσωση της Ελλάδας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής διαπραγματευτής το 1991 από την πλευρά της Δυτικής Γερμανίας, είχε συμβουλέψει τους Έλληνες να έχουν υπόψη τους ως παράδειγμα την περίπτωση της ενσωμάτωσης της Ανατολικής Γερμανίας. 

#BTW21 #Germany #GermanElection2021 #Γερμανία

wahl prognose 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis