09:47  Δευτέρα, 6  Μαϊου  2024 
elendetr

Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA)

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 18:23
Διαβάστηκε 795 φορές
Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA) U.S. Secretary of State Antony Blinken and Greece’s Foreign Minister Nikos Dendias shake hands after signing the renewal of the U.S.-Greece Mutual Defense Cooperation Agreement at the State Department in Washington, U.S. October 14, 2021. REUTERS/Jonathan

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπέγραψαν την Πέμπτη, 14.10.2021, την ανανέωση της μακροχρόνιας αμυντικής συνεργασίας τους. Η κίνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, θα επιτρέψει στους συμμάχους του ΝΑΤΟ να προωθήσουν την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.

Η γνωστή ως Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας (MDCA) επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις να εκπαιδεύονται και να επιχειρούν εντός του ελληνικού εδάφους από το 1990. Να υπενθυμίσω ότι με την Ι.3 του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας του 1990 που υπεγράφη στις 5.10.2019 παραδίδονταν στις ΗΠΑ όλες οι στρατιωτικές υποδομές, ενώ με την Ι.8 παραχωρούνταν η ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση ακόμη και στις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Αργότερα την ίδια ημέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια δήλωση που περιέγραφε τους βασικούς τομείς συνεργασίας που εστιάζουν πέρα από την άμυνα, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο κλίμα, στην επιβολή του νόμου, στην αντιτρομοκρατία, αλλά και τους δεσμούς μεταξύ προσώπων.
Οι δύο χώρες, οι οποίες έχουν ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, ανανέωσαν τη συμφωνία τους για πέντε χρόνια με τη ρήτρα ότι από εκεί και πέρα, θα παραμένει σε ισχύ επ 'αόριστον, εκτός εάν κάποιο από τα μέρη επιλέξει να αποσυρθεί από αυτήν.

Η συμφωνία θεωρητικά αναβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας που επιδίδεται σε ασκήσεις αυτοδιάθεσης. Στην ισορροπία του τρόμου των γερμανικών υποβρυχίων της Τουρκίας απέναντι στις γαλλικές φρεγάτες της Ελλάδας τα πρακτικά οφέλη για τους δύο βάρβαρα και τεχνητά διαιρεμένους λαούς, που με τη σύμπραξή τους θα μπορούσαν να κυριαρχούν στην περιοχή, παραμένουν νεφελώδη και αμφίβολα. 

#US #Greece #EasternMediterran #Turkey

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περιμένοντας το Κτήνος. Συνεπής Αντιφατικότητα. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis