17:35  Παρασκευή, 3  Μαϊου  2024 
elendetr

Γιατί Οι Μεγάλοι Έρωτες Πεθαίνουν Γρήγορα.

Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 20:22
Διαβάστηκε 695 φορές
Γιατί Οι Μεγάλοι Έρωτες Πεθαίνουν Γρήγορα. Ο Επιθανάτιος Ρόγχος Ενός Αστρου.

Οι ανούσιες και τετριμμένες ανθρωποκεντρικές ερμηνείες για την κατάρρευση και την εξαΰλωση των αισθημάτων είναι γνωστές και ανιαρές. Περιγράφουν χωρίς να εξηγούν. Περιγράφουν απλοϊκά. Απλοϊκά σημαίνει ότι αναλύουν επιπόλαια και επιφανειακά με βάση αβέβαιες εντυπώσεις ασταθή αισθήματα. Και επίσης εξηγούν πρωτόγονα και κυρίως φολκλορικά. Φολκλορικά σημαίνει ότι παίρνουν τις συνέπειες για αιτίες και τα φαινόμενα για πραγματικότητα.

Και κάπως έτσι καταλήγουμε σε δακρύβρεχτες, ειλικρινείς αλλά και αφελείς διαμαρτυρίες με λεκτικές κορώνες για προδοσίες, εγωκεντρισμό, θυσίες που δεν αναγνωρίστηκαν και άλλα ηχηρά παρόμοια.

Από την άλλη μεριά, αν επιτέλους ωριμάσουμε και αποδεχτούμε την πραγματική φύση* μας και όχι την ιδέα που έχουμε για αυτήν, τότε όλα αποκαλύπτονται σ’ ένα νέο φως με εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσέγγισης θα ήταν τουλάχιστον η συναισθηματική αποφόρτιση και η απαλλαγή από ουσιαστικά ανύπαρκτες και όμως ψυχοφθόρες ενοχές.

Και όπως το θέτει ο  Σέργουντ Άντερσον: Άνθρωποι πολύ άξιοι - που τα καταφέρνουν στη ζωή - ισχυρίζονται πως δεν πιστεύουν σ' αυτόν καθόλου. Οι συγγραφείς που πιστεύουν στον έρωτα, που κύριο θέμα τους έχουν τον έρωτα, είναι πάντα, κατά κάποιο περίεργο τρόπο, ανόητοι άνθρωποι. Τα κάνουν θάλασσα προσπαθώντας να γράψουν για τον έρωτα. Κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν θέλει έναν έρωτα σαν κι αυτόν. Ίσως να είναι καλός για κάποιες αραχνιασμένες γεροντοκόρες ή κουρασμένες δακτυλογράφους, που διαβάζουν ρομάντσα στον ηλεκτρικό γυρνώντας απ' τη δουλειά τα βράδια. Είναι το είδος του θέματος που δεν πρέπει να ξεπεράσει τα πλαίσια ενός φτηνού βιβλίου. Όμως αν προσπαθήσεις να το κάνεις πραγματικότητα, τι φρίκη1.      

Αν στη θέση ενός Άστρου βάλουμε τον Έρωτα και αντικαταστήσουμε τα Συναισθήματα με τα Πυρηνικά του Καύσιμα τότε η Σύγχρονη Φυσική μπορεί να εξηγήσει ικανοποιητικά και αξιόπιστα το συχνό και διαδεδομένο φαινόμενο των Μεγάλων Ερώτων που Πεθαίνουν Γρήγορα και Εκτυφλωτικά.

Όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερα καύσιμα έχει ένα άστρο τόσο ταχύτερα εξαντλούνται. Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα ενός άστρου τόσο μεγαλύτερη πρέπει να γίνει η θερμοκρασία για να εξισορροπηθεί η βαρυτική έλξη. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η θερμοκρασία τόσο ταχύτερα καταναλώνονται τα καύσιμά του2.

Ξέρω ότι αυτά μπορεί κάποιους, πιθανόν τους περισσότερους,  να τους εξοργίζουν ή απλώς να τους ξενερώνουν. Ξέρω όμως και κάποιους άλλους, ας είναι και λίγοι, ότι αυτά θα τους ανακουφίσουν. Είναι εκείνοι, που όπως και εγώ, πάντα θα προτιμούν την πικρή, ας είναι και δυσβάσταχτη, αλήθεια από τα γλυκά, αλλά και υπνωτιστικά ψέματα.

* Η Πραγματική Φύση Μας είναι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι είμαστε ένα άθροισμα ενεργειακά φορτισμένων σωματιδίων σε προσωρινή τάξη. Το είδος των σωματιδίων και η ποιότητα των συνδέσεών τους αποτελούν τη βάση και την ουσία αυτού που λέμε ιδιοσυγκρασία από την οποία προκύπτουν ο χαρακτήρας και η συνείδηση μας.

Παραπομπές:

1. Sherwood Anderson, Μαύρο Γέλιο, Σελ. 165. Και ο Διονύσιος Λογγίνος στο περίφημο δοκίμιό του Περί ύψους τον 1ο π. Χ. αιώνα, που θεωρείται κλασικό για την επίτευξη ενός ποιοτικά υψηλού λογοτεχνικού αποτελέσματος, κατάσσει τον έρωτα στα ευτελούς αξίας συγγραφικά θέματα.    

2. Stephen Hawking, Το Χρονικό του Χρόνου, Σελ. 106.

#love #feelings #emotional #physics

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « In May. Ευδία. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis