20:07  Παρασκευή, 26  Απριλίου  2024 
elendetr

Αν και είσαι Θνητός.

Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 15:13
Διαβάστηκε 717 φορές

Για όλες εκείνες τις μοναδικές προσωπικότητες, που βάδισαν μέσα στο ξάστερο φως και σήκωσαν τα θνητά μάτια τους προς τις χώρες του ουρανού, που φοβέριζε τους ανθρώπους με την τρομερή του όψη και τους απειλούσε με το μουρμουρητό και τους κεραυνούς του.

Που καταπάτησαν το φόβο, όρθωσαν το ανάστημά τους, ξεδιάλυναν τα παραμύθια για θεούς και δαίμονες και λύτρωσαν τα μελαγχολικά πνεύματα και τις σκιαγμένες ψυχές από τις υπερβατικές φαντασιοκοπίες και το νυχτερινό τρόμο.

Που από αγάπη για τη γήινη ζωή - τη μοναδική ζωή - εμπιστεύτηκαν το λογικό, είδαν κι εξήγησαν, όσο εξήγησαν τα φαινόμενα – όσο μπορούν και εξηγούν και σήμερα και που ωστόσο είναι αρκετά για να σκορπίσουν τις ψευδαισθήσεις.

Που προτίμησαν τις πικρές αλήθειες από τα γλυκά ψέματα και η ευσέβειά τους εξαντλήθηκε στα μέτρα των αντίμαχων φυσικών δυνάμεων: Αυτόν τον κόσμο δεν τον έπλασε κανένας θεός ή άνθρωπος, παρά υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει: μια αιώνια, ζωντανή φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο. (Ηράκλειτος, 12 Β. 30)

Για όλες τις ευγενικές και θαρραλέες ψυχές από τότε μέχρι και τώρα δεν βρίσκω τίποτα πιο κατάλληλο σαν χαιρετισμό: Να θυμάσαι ότι, αν και είσαι από τη φύση σου θνητός και σου αναλογεί περιορισμένος χρόνος ζωής, με το στοχασμό γύρω από τη φύση, έφτασες σε ψηλά επίπεδα αντίληψης σχετικά με το άπειρο και την αιωνιότητα, και κατανόησες αυτά που υπήρχαν, αυτά που υπάρχουν και αυτά που θα υπάρξουν*. (Μητρόδωρος ο Λαμψακηνός, 3ος αι. π.Χ.Επίκουρου Προσφώνησις.)  #JamesWebbSpaceTelescope #Cosmos

Κάποιοι ίσως αφεθούν στη συμπαντική μαγεία που αποκαλύπτεται στο video:

 

 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Boris Johnsons according to John le Carré. Οδυνηρή Υπενθύμιση. »
Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis