Οικονομία

Πλούσιοι και Φτωχοί

Η ιστορία των ανισοτήτων εξαρτάται από τις αντιλήψεις που διαμορφώνουν οι οικονομικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί δρώντες φορείς για το τι είναι δίκαιο και τι όχι, από τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ τους και από τις συλλογικές επιλογές που απορρέουν από τις αντιλήψεις τους αυτές· είναι ότι συνθέτουν με τη δράση τους όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Το δεύτερο συμπέρασμα, που συγκροτεί τον πυρήνα του βιβλίου, είναι ότι η δυναμική της κατανομής του πλούτου θέτει σε κίνηση ισχυρούς μηχανισμούς οι οποίοι ωθούν εναλλακτικά προς τη σύγκλιση ή την απόκλιση, και ότι δεν υπάρχει καμία φυσική και αυτόματη διαδικασία που θα απέτρεπε τις τάσεις της αποσταθεροποίησης και της διεύρυνσης των ανισοτήτων από το να επικρατήσουν για μεγάλη χρονική διάρκεια.1

Κρυπτονομίσματα.

Ένα άτακτο φάντασμα πλανιέται πάνω από την οικονομία. Κυβερνήσεις, τραπεζίτες και ο Josef Stiglitz εξορκίζουν το εννιάχρονο δημιούργημα του φανταστικού Satoshi Nakamoto. Αν και μάλλον υποκρίνονται, οι διαμαρτυρίες τους έχουν κάποια βάση. Το σύστημα, που παρουσιάστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2009 και έγινε γνωστό ως Peer-to-Peer Electronic Cash System, θέτει εν αμφιβόλω τη σημασία των μεσαζόντων και κατ’ επέκταση την ίδια την αξία των παραδοσιακών νομισμάτων που επιβλέπουν και διακινούν οι επίσημοι δημιουργοί και διαχειριστές.

Ελίχρυσος ο Εδώδιμος

Οι αυτό-καταγγελίες για τις μονοπωλιακές πρακτικές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, υπό τον φόβο των κυρώσεων από το Γερμανική Δικαιοσύνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καταδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητων κρατικών μηχανισμών. Μηχανισμών, που σε κρίσιμες στιγμές, θα έχουν το κύρος και την ισχύ να μπορούν να παρέμβουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, στο οποίο εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον εφετινό Ιούνιο η Καγκελάριος A Merkel προφήτευε δυσοίωνο το μέλλον του εν λόγω κλάδου. Η αυτορρύθμιση της αγοράς είναι ένας μύθος στο στόμα των παπαγάλων της ολιγαρχίας και ένα φάντασμα στα θολωμένα μυαλά των αφελών ακολούθων τους.

Σελίδα 1 από 7

Πνευματικά Δικαιώματα

   Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε. Σας υπενθυμίζουμε τα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλούμε σεβαστείτε τα. Ως πράξη αντίστασης.     

  

Facebook Like

Επικοινωνία