14:32  Πέμπτη, 2  Ιουλίου  2020 
elendetr
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 15:30

Η Τακτική Έκπληξη

If something can go wrong,

it will happen at the worst possible time.

Finagle's Law.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιπτώσεων της πανδημίας και η επίδραση του πετρελαϊκού πολέμου

στην ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Η συχνή επανάληψη ασυνήθιστων μετεωρολογικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια τα έχει καταντήσει εκνευριστικά συνηθισμένα και σχεδόν εύκολα προβλέψιμα. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι σημερινές με τους σχεδόν 40 °C στα μέσα Μαΐου, αποτελούν πλέον τη νέα καθημερινότητα. Αν υπάρχει κάποια πρωτοτυπία, αυτή περιορίζεται στη σχετικά πρόωρη εμφάνισή τους. Στην τρέχουσα κλιματική πραγματικότητα απαιτείται περισσότερο η προσαρμογή, παρά η κάθε φορά αναγγελία της ως έκτακτης. Το γιατί, θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει κατανοητό παρακάτω.

Οι αποφασιστικοί και κυρίως υλοποιήσιμοι περιβαλλοντικοί σχεδιασμοί παραμένουν σε εκκρεμότητα ως το τελικό ζητούμενο. Στις παρούσες συνθήκες δεν χρειάζεται να γίνεται καν λόγος για αυτούς. Αν πριν την οικονομική κρίση ήταν άτονοι και ίσως προσχηματικοί, τώρα εκφυλίζονται.

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 12:13

Η Κατάρα του Πλούτου

Αυτό που ονομάστηκε Κατάρα του Πλούτου δεν περιορίζεται μόνο στην εξαθλίωση των χωρών που δεν μπορούν να προστατέψουν τους θησαυρούς τους. Οι επιπτώσεις του φαινομένου, που εντείνεται και έχει αμιγώς πολιτικές ρίζες, αφορούν το σύνολο του πλανήτη. Κι εφόσον η κατοχή φυσικών ενεργειακών πόρων θα παραμένει θεμελιώδης απαίτηση στη διασφάλιση της ισχύος, οι περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες αντιμετωπίζονται με συμπάθεια μεν, αλλά περισσότερο ως ευχολόγια. Μέχρι τώρα. Γιατί κάτι φαίνεται ότι αλλάζει στη στάση των κεφαλαιοκρατών. Με την έννοια αυτή όσα ακολουθούν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ανιαρές επαναλήψεις, αν όντως δεν ήταν επίκαιρα, ανησυχητικά, αλλά και ενδιαφέροντα.

Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018 19:31

Η Ανταπόδοση

Οι επιπτώσεις των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, που είχαν προαναγγελθεί και τελικά επαληθεύονται, μ’ έναν μακάβριο τρόπο δεν είναι μόνο αρνητικές: πλέον και το 73% των Αμερικανών κατανοεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μάλλον υπάρχει. Κι αυτό σε μια χώρα όπου 30 χρόνια πριν, τον Ιούνιο του 1988, ο James Hansen, που τότε ερευνούσε για λογαριασμό της NASA, προειδοποιούσε επίμονα τη Γερουσία σχετικά με την επερχόμενη κλιματική αλλαγή. Υποστήριζε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, ήταν ήδη, και μάλιστα με ένα ποσοστό ασφαλείας 99%, μια πραγματικότητα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε αναμφίβολα να αποδειχτεί. Ως ένα πρώτο τεκμήριο της θέσης του παρουσίαζε την ίδια εκείνη χρονιά, το 1988, η οποία θα ήταν μακράν η θερμότερη που είχε ποτέ καταγραφεί.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2015 14:18

Το Ελιξίριο της Ζωής

Σύμφωνα με τον πρώτο από τους Επτά Αρχαίους Σοφούς, τον Θαλή τον Μιλήσιο, 6ος πΧ αιώνας, το νερό είναι η αρχή των πάντων. Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της εφετινής Συνόδου στο ελβετικό Davos κατέληξαν στο ότι το νερό, εκτός από την αρχή της ζωής, του λοιπού θα συνιστά και τον σημαντικότερο κοινωνικό και οικονομικό παράγοντα κινδύνου της επόμενης δεκαετίας. Η ανθρωπότητα θα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολέμους, λοιμούς, κρίσεις και εξαθλίωση. Σε ένταση και σπουδαιότητα όμως τίποτε δεν θα ξεπερνάει τις πιεστικές ανάγκες για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων γλυκού νερού για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 21:06

Grindatráp -Sea Shepherd - El Niño

Η πλατύστομη λεπίδα χτυπάει δυνατά μια πιθαμή πίσω από τους φυσητήρες, διαπερνά το δέρμα και το λίπος, βυθίζεται στο σώμα του ζώου και το σκοτώνει διασπώντας τη σπονδυλική στήλη στο ύψος του αυχένα. Η παραλία πλημυρίζει με αίμα στις ακτές κάποιου από τα δεκαοχτώ Νησιά των Προβάτων, γνωστότερα ως Φερόες (Faroe Ιslands ή Færøerne) Η διαδικασία της σφαγής ολοκληρώνεται σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό όμως συμβαίνει σπάνια. Τις περισσότερες φορές οι φάλαινες υποφέρουν πριν θανατωθούν.

Σάββατο, 02 Μαϊος 2015 15:52

Himalaya &Tambora

 Το ότι είμαστε εύθραυστοι και προσωρινοί το γνωρίζουμε όλοι. Το ότι δεν το συνειδητοποιούμε φαίνεται από τις αντιδράσεις μας. Ειδικά απέναντι σε γεγονότα, που αυθαίρετα τα χαρακτηρίζουμε αναπάντεχα, ενώ δεν είναι παρά αναπόφευκτα.Αντιδράσεις που αρχίζουν από την έκπληξη,κορυφώνονται σε οργή για να καταλήξουν στη μοιρολατρία. Όπως αυτές,που προκάλεσε στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας οπρόσφατος σεισμός των 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ (1935) στο Νεπάλ.Ένα γεγονός που σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο σεισμολόγος Roger Bilham του Πανεπιστημίου του Colorado, δεν αποκλείεται να εξελίσσεται ακόμη στην ευρύτερη περιοχή.

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 20:59

Οικολογία και Οικονομία

Περιβαλλοντική Προστασία και Καπιταλιστική Ανάπτυξη

Η άποψη που υποστηρίζει ότι οι Προφήτες δεν αναγνωρίζονται στην εποχή τους είναι σωστή. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται πέρα από τα όρια της συμβατικής πραγματικότητας. Οι χαρισματικοί και άρα σπάνιοι αυτοί άνθρωποι δεν ευδοκιμούν στην πολιτική. Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Εκεί μετράει το ασφαλές αποτέλεσμα, μεταφρασμένο σε άμεση οικονομική μεγέθυνση. Εδώ και τώρα.Η προοπτική της διάρκειας, αλλά και των μέσων κάποιες φορές, αντιμετωπίζονται ως ζητήματα πολυτελείας.Ένα παράδειγμα:Σε μια εμπνευσμένη και τολμηρή ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Barack Obama, τον οποίο η δυτική συντήρηση θεωρεί αποτυχημένο,υποστήριξε ότι: ‘Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επερχόμενες γενεές’.

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014 11:49

Ωραίος Κόσμος:We’re fucked vs Don’t panic

Η έναστρη νύχτα. Έργο του V van Gogh (1853-1890). Την περίοδο της δημιουργίας (1889) ο καλλιτέχνης βρισκόταν σε κατάσταση παρατεταμένης ψυχωτικής αναστάτωσης. Οι χαοτικές δίνες που χαρακτηρίζουν τo αριστούργημα, ερμηνεύονται ακριβώς από τις εξισώσεις της κλιμάκωσης Κολμογκόροφ (1940), επαληθεύοντας τη σπάνια διαισθητική ικανότητα του δημιουργού. Οι ταραγμένοι ουρανοί αποκαλύπτουν στο στροβιλισμό τους την αλληλοδιαδοχή φωτεινών και σκοτεινών περιοχών.Το επίθετο ωραίος χρησιμοποιείται εδώ με την κυριολεκτική του έννοια, η οποία δηλώνει την κυκλικότητα της εμφάνισης μιας κατάστασης. Ο κόσμος μας λοιπόν πριν απ΄ όλα είναι. Η αξιολόγησή του προκύπτει από το εύρος του ορίζοντα των γεγονότων που αντιλαμβάνεται κάποιος και την προοπτική της εικόνας που διαθέτει.

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 22:57

Οικολογικά

Οι βιβλικές καταστροφές καθυστερούν και εκνευρίζουν τους κλιματολόγους. Αν δεν μας ψεκάζουν ήδη, θα το κάνουν μάλλον σύντομα. Μην σκέφτεστε ανάποδα! Για να σωθεί ο πλανήτης ή έστω (κάποιες) περιοχές του. Πως επιβαρύνετε το περιβάλλον με ήσυχη συνείδηση χρησιμοποιώντας (lifestyle) οικολογικά προϊόντα.

Copyright Κυριάκος Παράσογλου - CrashNews.gr © 2020. Design by Kostas Tsampalis